Вежди Рашидов: Децата ви ще се радват на това, което съм направил
Вежди Рашидов: Децата ви ще се радват на това, което съм направил / снимка: БГНЕС, архив
Вежди Рашидов: Децата ви ще се радват на това, което съм направил
79312
Вежди Рашидов: Децата ви ще се радват на това, което съм направил
  • Вежди Рашидов: Децата ви ще се радват на това, което съм направил

Скулпторът проф. Велислав Минеков упрекна културния министър Вежди Рашидов в „срамно величание". По думите му вместо България да получи пари от Лувъра за експозицията, няма да вземе нищо, а на всичкото отгоре са похарчени и пари на данъкоплатците.

„Изключително срамно дело е всичкото това нещо с това величаене. Тракийските съкровища не се изнасят за първи път. Това не е изобретение на този същия, който го предлага като собствено деяние. Тези съкровища са пътували многократно. Доколкото си спомням за първи път бяха изнесени през 1974 година във Вашингтон. Тогава изложбата беше под ръководството на Людмила Живкова. Тази изложба тогава е донесла близо 7 милиона долара приходи на държавата. В обратния случай днес ние, освен че нямаме приходи, ние плащаме 1 милион за това участие и вероятно около 250 000 за присъствието на тази балканска компания от журналисти и приятели, и близки съратници на министър-председателя и на министъра на културата. Много обидно дело. Не мога да повярвам на това, което се случва тук. Нека тези съкровища да пътуват, макар че ние в България не можем да ги видим. Те носят някаква слава за държавата, но защо това изобретение се преписва на тази власт, нямам никакво обяснение", коментира проф. Минеков.

България показва в Лувъра „Епопея на тракийските царе”

„Ще получим много приходи, когато България стане популярна в света и започнат да идват да пият минерална вода и да ядат сандвичи много хора. Иначе ще чакате руския турист да повръща на морето", отговори пред Дарик министър Рашидов.

По думите му 30 000 туристи на ден минават, за да видят Мона Лиза: „Може ли сериозни журналисти да ми задавате такъв въпрос. Вече не искам с журналисти да говоря".

На въпрос дали е вярно, че изложбата е била изнасяна от България през 70-те години под ръководството на Людмила Живкова, министър Рашидов заяви: „Ами подгответе се малко, натиснете интернет и вижте. Велислав Минеков си го сложете там да плюе момчето, каквото иска да говори. Минеков е най-тежката комунистическа номенклатура - дете, израснало по станциите на ЦК на БКП. Аз, за разлика от него, не съм от там. Не ме занимавайте, много ви моля. Правете си, викайте, който си искате да плюят колкото си искат. Това, което аз съм направил, след години ще се радват децата ви - това само да знаете".