Машини обработват на място клоните от междублоковите пространства
Машини обработват на място клоните от междублоковите пространства / снимка: БГНЕС, архив

Фирмите, които събират клоните от междублоковите пространства, ги преработват на място. Специална машина ги раздробява и превръща в трици.

Целта е отпадъците да се прибират по-бързо от местата, където са изхвърлени и да се оползотворяват след преработка на инсталацията „Хан Богров”, съобщиха от Столичната община. Тревата и листата се събират в чували и се оставят до контейнерите за битов отпадък.

Клоните и по-едрите зелени отпадъци се събират на площадка, определена от районния кмет или до кофите за боклук. Важно е да се знае, че зелените отпадъци не трябва да се смесват с други.

По този начин фирмите, които имат договор със Столичната община, ги събират разделно и ги транспортират до инсталацията „Хан Богров”. Там от зелените биоотпадъци, чрез контролирано разграждане на органични материали, се получава биотор.

По инициатива на Столичния инспекторат в районите „Витоша”, „Овча Купел” и „Панчарево” са изградени съоръжения за временно събиране на трева, клони, листа и храсти от частни дворове и градини. Отпадъците се извозват до Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров”. Предстои изграждането на още места за събиране на зелени отпадъци в район „Връбница”.

Не се допуска в тях да има наличие на сезал, канап, стъкло, опаковъчни ленти и мрежи, стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, както и отпадъкът да е опакован в повече от една опаковка.