Засадете един кипарис днес
Засадете един кипарис днес / netinfo

Днес хора от цялата страна, но най-вече бургазлии ще се съберат точно в 11:00 часа пред кметството на град Ахелой, обединени от каузата "Посади дърво - подари живот".
Целта на кампанията е всички, които искат да бъдат разпознавани като хора, които ги е грижа за бъдещето на децата, земята и живота да дадат своя дан за природата, засаждайки по едно дърво. Организаторите са осигурили за всички желаещи подготвени за засаждане дръвчета, кипарис от вида Западна туя. Тя ще се продава на място в деня на събитието на цена от 8 лева. Гражданската инициатива е насочена и към децата, с цел възпитание в грижа за природата.
Домакин на събитието е кметството на Ахелой, което поема отговорността да полага необходимите грижи за отглеждане на посадените дръвчета.
Този вид кипарис е подходящ за отглеждане при нашите климатични условия. Има 40 см. годишен прираст и живее 250 години.
"Панелното ни ежедневие не предполага всеки да има лопата. По тази причина домакините ще осигурят определено количество лопати за всички желаещи да станат част от каузата", обясни един от организаторите на гражданската инициатива - Наташа Чакърова.
Инициативата набира доброволци и в социалната мрежа. Желаещите да станат съпричастни, могат да открият подробности във Фейсбук на страницата "Посади дърво - подари живот".