Столичани готвят протест заради смяна на такса с цена за паркиране
Столичани готвят протест заради смяна на такса с цена за паркиране / netinfo

Група столичани готвят протест, а поводът е редакция в Закона за движението по пътищата, според която общинските съвети вече няма да определят такса, а цена за паркиране, съобщава Нова телевизия.

Росен Миленов знае разликата между такса и цена. За него същественият въпрос е къде отиват парите му за „Синя зона":

„Не знам дали отиват в хазната на общината. Таксата е когато е институционална, държавна, пък цената е пазарна, имаме услуга, стока. Но няма значение, въпросът е да има прозрачност".

Според Гергана Владкова от Софийски обществен съвет, събирането на парите от търговско дружество, а не от общината, изключва всякаква прозрачност:

„Ние изобщо не знаем какво се случва с тези пари и в момента парламентът иска да узакони една порочна практика", смята Владкова.

Инициаторите на промените са депутатите от ГЕРБ. Разяснения по въпроса даде професор Вили Лилков от Реформаторския блок:

„Всякакви притеснения, че с тези пари ще се злоупотребява са излишни, тъй като всичко опира до волята на общинския съвет", обясни Лилков.

При положение че и занапред с парите ще се разпореждат местните власти, притеснения нямат и в Националното сдружение на общините. Иначе и досега приходите от платеното паркиране в София са под контрола на общинския съвет и се харчат за издръжката на градския транспорт.

„На практика благодарение на тези приходи, от 2009 г. не сме повишавали цената на градския транспорт в София. Приходът е около 22 милиона лева годишно", обясни Дончо Барбалов, зам.-кмет на София по финансите.

Източник: Novanews.bg