Таен наръчник на туриста в „Полунощ в Париж
Таен наръчник на туриста в „Полунощ в Париж / Thinkstock/Getty Images

Париж, любов, музика, красива есен, мистериозни вълшебства на тайни места... Ще си кажете, че това е като сюжет от филм и няма да сбъркате. А самият сюжет е пълен с изненади и ви кара да се замисляте за любовта, вдъхновението и още нещо, а в един момент и да се запитате в кой век сте. Градът на любовта е сам по себе си магия, а когато тази магия е представена от Уди Алън, това се превръща във филма „Полунощ в Париж", който трябва да бъде гледан, ако все още не е. Има и една малка тайна, но не казвайте на никого - филмът през цялото време е своеобразен гид за най-прекрасните местенца, които може да видите в Париж. Ако се чудите защо, продължавайте да четете!

Всичко започва с....

Млад сценарист, който пристига в Париж със своята годеница покрай бизнеса на баща й. Очарователният писател открива вдъхновение - влюбва се в града и предлага на любимата си да живеят там след сватбата. Годеницата му обаче не споделя неговото увлечение и докато тя се движи по нейния план и денят й е много зает, младият мъж се разхожда сам в сърцето на града. По време на една нощна разходка ретро автомобил спира пред него и пътниците му го отвеждат на парти - назад във времето с любимите му писатели, художници и творци, за да изживее своята мечта... Дали той ще се върне в реалността, или ще остане в съня, това може да разберете от филма.

Таен наръчник на туриста в Полунощ в Париж"
netinfo

Париж през погледа на Уди Алън

А през това време се наслаждавате на прекрасни картини, защото Уди Алън ни развежда на бърза разходка в Париж през своите очи, започвайки с великолепните гледки на настоящето и преминавайки към неповторимия бохемски дух на града и артистичния му нощен живот от началото и средата на 20 век. Той сякаш е фотографирал най-интересните места от Париж и ни ги дава наготово.

Карта на туриста

Въобще не възнамеряваме да ви разказваме филма и да ви издаваме на какви гледки можете да се насладите чрез него, но само ще ви загатнем, че ще се пуснете по онези артистични улици на Париж, пълни с интересни хора, ще преминете покрай най-емблетичните места на града, за да се гмурнете в атмосферата на един различен свят. Айфеловата кула, Лувърът, Триумфалната арка, „Шанз-Елизе", Парижката Света Богородица, наричана още Нотърдам дьо Пари - това съвсем не са единствените места, които може да посетите в столицата на Франция.

Героите от филма непрекъснато са някъде и тези места съвсем не са случайни. Филмът започва основната си част в градините на художника Клод Моне. На 80 километра северно от Париж се намира красиво място, което хиляди туристи посещават всяка година - Живерни, където френският художник, основател и непоколебим защитник на импресионизма живее и твори цели 43 години. В началото на май 1883 г. Моне и голямото му семейство наемат къща близо до главния път между Вернон и Гасни. Семейството създава градина около къщата. До ноември 1890 г. Моне е достатъчно богат, за да купи градините и къщата. От 80-те до края на живота си през 1926 г. Моне започва да рисува серия картини, в които предметът е изобразяван в различни цветови и климатични условия. Моне е любител на рисуването на контролираната природа - неговите градини в Живерни, с водните лилии, езерото и моста. Всеки ден пише инструкции за градинаря си, защото има точни замисли и оформления за картините си.

Таен наръчник на туриста в Полунощ в Париж"
netinfo

Една от сцените във филма пък се разиграва пред забележителност не само за Париж, Франция, но и в световен мащаб. Версайският дворец, наричан накратко Версай, е една от бившите резиденции на френските крале. Разположен е на югозапад от Париж, тясно свързан с живота и управлението на Луи XIV, известен като Кралят Слънце. По време на управлението на наследника на Луи XIII, Луи XIV, дворецът се превръща в един от най-големите дворци в света. При избухването на Френската революция дворецът понася щети, възстановени частично след завършването ѝ. През 19-20 век дворецът е основно възстановен с търсене на максимална прилика с първоначалния му вид.

Героите минават и покрай музея "Роден". В него са изложени творби на френския скулптор Огюст Роден. Има колекция от поне скулптури, рисунки, стари фотографии и предмети на изкуството. Музеят има около 700 000 посетители на година.

Таен наръчник на туриста в Полунощ в Париж"
netinfo

След болезнена еднодневна екскурзия, героите във филма се оттеглят в Le Meurice Hotel с изглед към Айфеловата кула. Le Meurice е 5-звезден хотел в непосредствена близост до градините Тюйлери. Класическа стая в хотела започва от 670 евро, така че започнете да спестявате още сега! В противен случай опитайте се да резервирате място в един от изискани ресторанти или барове на хотела, за да преживее поне малко от магията на филма.

Спираме на най-интересното...

Защото най-интересното е във филма „Полунощ в Париж", който може да гледате с български субтитри във Vbox7.com. Там, в секцията "Холивуд във Vbox7.com", ви чакат още седем хитови филма, които си заслужава да бъдат изгледани!

Таен наръчник на туриста в Полунощ в Париж"
netinfo