Напредва проектът за високоскоростен интернет на територията на област Видин
Напредва проектът за високоскоростен интернет на територията на област Видин / Областна администрация Видин

Напредва проектът за широколентов достъп до високоскоростен интернет на територията на област Видин. С решение от днес Областният съвет по Закона за устройство на територията одобри инвестиционен проект за проектиране и изграждане на оптични кабелни трасета в регион Северна България, трасе Видин - Макреш - Чупрене. Това беше основната точка от дневния ред на заседанието, проведено под председателството на областния управител Момчил Станков.

Предстои да започне изграждането на оптична кабелна инфраструктура до общините Макреш, Кула и Чупрене, с обща дължина 106 400 метра. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани общините Димово и Белоградчик, през които ще преминават оптичните трасета. Оптични кабелни линии с дължина 3 315 метра ще свързват държавните институции в общинските центове към единната електронна съобщителна мрежа.

„Общо 110 км оптични трасета за високоскоростен интернет ще бъдат изградени в област Видин до есента. Това е една осма част от целия обем на проекта", отбеляза Димитър Стоянов, директор на Дирекция в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни сиiтеми". Държавната агенция е директен бенефициент по проект „Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ (информационни и комуникационни технологии) инфраструктура". Проектът е на обща стойност над 39 милиона лева, осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 година. Той се реализира на територията на 14 области и 29 общински центрове в страната.

На територията на област Видин проектът обхваща общините Видин, Чупрене, Димово, Белоградчик, Кула и Макреш. Преминаващите през териториите им оптични трасета ще свързват местните държавни институции, училища, читалища, библиотеки и болнични заведения. Осигуряването на широколентов достъп от следващо поколение ще подобри услугите за гражданите и бизнеса в икономически изостаналите и отдалечени райони и като цяло ще подпомогне развитието на електронното управление в страната.