Чернокож музикант помага на единственото у нас училище по изкуства за бедни деца в Русаля
Чернокож музикант помага на единственото у нас училище по изкуства за бедни деца в Русаля / DarikNews.bg

Чернокож музикант дари синтезатор на единственото у нас училище по изкуства и занаяти за бедни деца, открито във великотърновското село Русаля. Реге изпълнителят Къртис Мелоди, който от години живее в Полски Тръмбеш, ще запише и песен с малките таланти. Училището в Русаля е единствено по рода си в цяла Източна Европа, разказва неговият мениджър Анимари Димитрова. То отвори врати в началото на учебната година и в момента подготвя 16 деца, които засилено изучават театър, танци, музика и рисуване. Екипът от педагози и мениджъри издирва талантливи деца, чиито родители нямат средства да развиват дарбите им.

Малчуганите са възраст от 6 до 8 години от социално слаби семейства в Централна и Североизточна България. Учат всички общообразователни предмети в подготвителна група, първи и втори клас, като обучението е насочено предимно към четирите вида изкуства. Училището е изградено по образец на английски колеж и е идея на театрална фондация „Бис Бард”. Преди време неправителствената организация купила старото училище в Русаля заедно с имот в съседство. Сега вече в кампуса има административна сграда и учебни помещения.

Чернокож музикант помага на единственото у нас училище по изкуства за бедни деца в Русаля
netinfo

Целият проект обаче включва общо 13 къщи, спортна зала, две игрища, ателиета, музикални стаи, звукозаписно студио и артцентър с театрална зала. Ще има и екоградини, които вече се подготвят за пролетния сезон с насаждения. За издръжката на училището и неговите възпитаници организацията е спечелила проект пред датска фондация, но разчита и на средства от частни дарители. Специално за изграждането на училището е създадено и сдружение „Русаля”, което като обществен съвет ръководи работата на колежа.

Атрактивният музикант от Тринидад и Тобаго Къртис Мелоди е сред дарителите и приятелите на училището. Преди време чернокожият изпълнител подарил на малките таланти картонена сглобяема къща за игра, а сега решил да ги зарадва с нов синтезатор. Освен това Къртис ще запише песен с децата, която ще включи в свой диск. Продажбите от него ще отидат в подкрепа на училището. Музикантът е написал песента преди седем години. Тя е на английски език и се нарича “Трудна любов”. Къртис решил, че текстът е много подходящ за това, което правят децата в Русаля, затова ще я запише заедно с тях. В момента вървят репетициите, като малчуганите упражняват и своя английски. Песента ще бъде готова най-рано след месец, обясниха възпитателите от колежа.