Проф. Танев се обяви за министър на всички българи
Проф. Танев се обяви за министър на всички българи / снимка: БГНЕС, архив
Проф. Тодор Танев се обяви за министър на всички българи
78899
Проф. Тодор Танев се обяви за министър на всички българи
  • Проф. Тодор Танев се обяви за министър на всички българи

Просветният министър проф. Тодор Танев се обяви за министър на всички българи. В интервю за Дарик той посочи, че от момента, в който е дал клетва, представлява министър на България и вече не представлява своята партия. Проф. Танев беше издигнат от Реформаторския блок.

По думите му министърът „не може да бъде повече и единствено гласовит глашатай на партийни програми". В отговор на въпрос, министърът посочи, че единствено премиерът може да му поиска оставката.

„Аман от инсинуации върху един професор, който се е захванал с един от най-сложните въпроси. Аз не искам да се политизира. Казвам го така - българският министър от момента и секундата, в която е дал клетва, представлява министърът на България, а не представлява повече на своята си партия. Не може да бъде повече гласовит глашатай на някакви партийни програми. Второ, РБ имаше достатъчно дълго време да разработва и той разработи не малко идеи за реформи в образованието, но те никога не стигнаха до степента на развитие, която ние с моя екип в министерството правим. Няма до момента, няма писмено, не са го казали по радиото. Сега вече е късно да претендират за това", коментира министърът.

„Аз в момента, като български министър, зает с училищата и университети, и с учените, за да бъда отговорен пред тях и пред родителите, защото ние работим и произвеждаме бъдещето, нямам право да бъда от никоя партия. Аз съм равно приет от всички партии в момента. Ако има една или две недоволни, то както се казва, на всяка сватба има двама недоволни", допълни министър Танев.

Тоя бе категоричен, че няма да подава оставка, ако не му я поиска министър-председателят.

„Никакво такова намерение нямам, тъй като съм ревностен почитател на реформите, затова съм и дошъл тук и няма да подам оставка, докато не видя поне някаква част от тях, тръгнали напред, след като виждам и светналите погледи на целия състав на министерството, на синдикатите, на учителите и на европейските партньори", допълни министърът.