Прокуратурата да се самосезира срещу Пеевски, призова Радан Кънев
Прокуратурата да се самосезира срещу Пеевски, призова Радан Кънев / снимка: БГНЕС

В последното интервю на Цветан Василев има достатъчно информация за прокуратурата да провери дейността на Делян Пеевски в последните седмици на фалита на КТБ. Това заяви във Варна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той призова прокуратурата да се самосезира, за да провери дали Пеевски и други лица около него са извършили престъпления срещу финансовата дейност на банката.

Скандалът за продажбата на ключови активи на банкера е разкрил поредица от интересни факти. Твърдението, че всички предприятия са концентрирани в едни ръце, което беше дълго време отхвърляно от българските институции, се оказа официално вярно. Това от своя страна води до много сериозни подозрения за умишлено бездействие на тези институции в миналото, отбеляза още лидерът на ДСБ.

Според Кънев ДАНС и впоследствие НАП са реагирали адекватно, като приходната агенция се е вслушала доста бързо в призива на парламентарната група на Реформаторския блок за налагането на общ запор на акциите и дяловете на компаниите, продадени от Цветан Василев. По този начин към момента са били защитени интересите на кредиторите и националната сигурност. Подобна концентрация на собственост на „чувствителни предприятия" в едни ръце, и то изключително неидентифицирани, безспорно представлява заплаха и за финансовата сигурност на страната, смята депутатът.

Заради отказа на БНБ и прокуратурата да предоставят на парламентарната комисия, разследваща дейността на държавните органи във връзка с източването на КТБ, каквито и да е било материали, извън публично известните, комисията няма възможност да работи и от нея не може да се очаква никакъв допълнителен анализ и полезни законодателни предложения.

„До момента не сме получили нищо повече от това, което БНБ благоволи още преди месеци да предостави на медиите и депутатите. Не е допустимо под претекст за следствена и особено за търговска тайна народните представители да бъдат ограничавани от достъп до тази информация. Затова има закрити заседания на комисии и други възможности", отбеляза още Кънев.