Търсят връзка между детето в куфара и разчленена жена, открита в гора до Приморско
Търсят връзка между детето в куфара и разчленена жена, открита в гора до Приморско / снимка: МВР

Ще се търси връзка между момченцето, открито мъртво на 20 март в куфар край Долни Пасарел, и разчленената жена, чийто труп беше намерен две седмици преди това край Приморско, съобщава „24 часа”. „На този етап нито може да се потвъдри, нито да се отрече такава версия”, казва по въпроса високопоставен полицейски източник.

Засега нито един от двата трупа не е идентифициран. За момченцето на видима възраст 5 години беше разпространен фоторобот, изготвен от МВР. То беше открито в зелен луксозен куфар в река Искър до вилната зона на село Долни Пасарел. Било е голо и завито със синя хавлиена кърпа.

Детето има следи от побой по главата, а причината за смъртта му е удушаване. Зловещата находка е забелязана от случайно преминаващи граждани в пустата местност.

Аналогичен е случаят и с мистериозната жена, която беше открита на 4 март в местност до резиденция „Перла” край Приморско. Трупът й е открит от туристи в гората, която е съвсем близо до морето, но е разчленен - два крака, част от таза и прешлени.

Работата по изясняването на случая продължава, но самоличността на мъртвата не е установена. Знае се, че е носила скъпи маратонки, маркови дрехи и луксозен сутиен. Все още обаче не се знае дали е жертва на престъпление. Предполага се, че тялото е престояло в гората дни наред, защото останки от него са открити на голямо разстояние едни от други, като вероятно са разнесени от диви животни.

От трупа й са открити двата крака, долната част на торса, горната част на черепа, лакътна кост и кичур коса, който по цвят съвпада с този на детето от куфара край Долни Пасарел.

От СДВР разпространиха информацията, че детето, открито на 20 март, но умъртвено няколко дни преди това, е с тъмнокестенява коса. От полицията отправиха апел за съдействие от граждани, детски градини, социални институции и близки на описаното момченце.

Пращат в Интерпол фоторобота на убитото дете от куфара

До този момент били проверени десетки сигнали във връзка с мистериозния случай, но никой от тях не се оказал достоверен. Проверката в домове за деца, лишени от родителски грижи, и детски градини също не дава резултат.

Дете с подобни характеристики не е обявено и за издирване от близки. Същият е случая и с все още неидентифицирания труп на младата жена, открита край Приморско 17 дни преди това. Въпреки усилията на издирвачите от криминалната полиция близките им не са намерени.

Очаква се, когато ДНК експертизата на детето от куфара стане готова, резултатите от нея да се съпоставят с профила на жената, открита край Приморско, за да се разбере дали имат роднинска връзка, или поне дали са от един етнос. Досега двата случая с неидентифицирани трупове се разследваха независимо един от друг заради голямото разстояние, на което са открити.

Една от версиите е, че и трупът на жената край Приморско и този на детето в зеления куфар са на бежанци и затова никой не ги е обявил за издирване. Вече били водени разговори с бегълци от Близкия изток, които са влезли в страната в началото на март, но никой от тях не знаел за липсващи техни сънародници.

Към чужбина водила и следата на куфара, който е произведен в Белгия, но е закупен с кредитна карта от бизнес дама от Русия.

Чужденец може да е убил детето в куфара?

Въпреки неизвестните по случая разследващите са убедени, че убиецът на момченцето от куфара е мъж и с голяма вероятност - негов близък роднина. Изключено е извършителят на престъплението да е с психически проблеми, защото много добре е обмислил укриването на трупа, коментира още експерти, близки до разследването.