Скандал заради въшки преди убийството в „Чайка“, обвиняемите са изнасилвачи
Скандал заради въшки преди убийството в „Чайка“, обвиняемите са изнасилвачи / Дарик Варна

Скандал заради въшки е предшествал убийството на 65-годишния клошар Костадин Костадинов, чието тяло беше намерено месец след смъртта му във варненския квартал „Чайка“. Това става ясно от показанията на обвиняемите за престъплението скитници Красимир Димитров (53 г.) и Николай Цанев (36 г.), на които Окръжният съд в морския град наложи най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража“. По време на съдебното заседание се разбра още, че те имат предишни присъди за изнасилване и често злоупотребяват с алкохола, след което стават агресивни.

Скандал заради въшки преди убийството в Чайка обвиняемите са изнасилвачи
netinfo

Пред разследващите Димитров и Цанев са направили самопризнания, че са удряли Костадинов, но всеки е посочил другия като виновник за смъртта на жертвата. Побоят е започнал, след като мъжете хванали въшки. Те обвинили Костадинов, че ги е заразил и се нахвърлили върху него.

Димитров и Цанев нямат постоянни адресни регистрации. По-възрастният мъж е родом от Свищов. Майка му живее във Варна, но не го пускала в дома си. Димитров има присъда за участие в групово изнасилване.

Скандал заради въшки преди убийството в Чайка обвиняемите са изнасилвачи
netinfo

Другият обвиняем има по-богато съдебно минало. Още като непълнолетен Цанев получава присъди за изнасилване и кражба, а след това е хващан два пъти да шофира пиян. През 2013 г. влиза в затвора заради побой, причинил средна телесна повреда на пострадалия. Той е родом от Българево, откъдето е и убитият, но от дълги години живее във Варна. Няма лична карта и адресна регистрация в морския град, като през последните месеци е обитавал вила в района около Военноморска болница. При разглеждането на мярката за неотклонение служебният му защитник поиска Цанев да бъде пуснат под домашен арест в къщата му в Българево. Самият обвиняем заяви, че няма пари за гаранция.

Скандал заради въшки преди убийството в Чайка обвиняемите са изнасилвачи
netinfo

Сред доказателствата, уличаващи скитниците за убийството, са дрехи с кръв, които разследващите са иззели.

Клошарите могат да обжалват задържането си в 3-дневен срок. За престъплението, за което са обвинени Димитров и Цанев, законът предвижда затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Убитият Костадин Костадинов е от Българево, но от дълго време e пребивавал в морската столица. Има син и дъщеря, бил е разведен и безработен. Негов съселянин го е засичал няколко пъти в района на пазара в „Чайка“, като е бил в компанията на клошари и алкохолици. Лежал е в затвора преди много време. Трупът на мъжа беше намерен на 22 март. Аутопсия установи, че  е починал заради нанесен побой, а смъртта е настъпила месец по-рано.