Борисов: Държавата стои зад синдиците в КТБ
Борисов: Държавата стои зад синдиците в КТБ / снимка: БГНЕС
Борисов: Държавата стои зад синдиците в КТБ
78861
Борисов: Държавата стои зад синдиците в КТБ
  • Борисов: Държавата стои зад синдиците в КТБ

Премиерът Бойко Борисов обвини съда ​в забавяне на назначаване на синдици на КТБ. "Видяхме как няколко месеца съдът ни мотаe. В същото време чухме как се купуват активи за 1 евро. Днес синдиците са там. Добре, че го направихме", каза Борисов по време на съвместна пресконференция с черногорския премиер Мило Джуканович, Той визира приетите през този месец промени в Закона за банковата несъстоятелност. Те станаха факт по негова инициатива с одобрението на всички парламентарно представени партии. Борисов негодуваше заради делото за лиценза на КТБ, което в момента е в ръцете на Върховния административен съд. Именно това накара управляващите да предприемат действия за промени в закона, въвеждайки временния синдик.

Новите синдици влязоха в КТБ с финансовия министър и прокурор

Премиерът Борисов посочи, че държавата стои зад синдиците в КТБ и посочи доказателство за това: финансовият министър Владислав Горанов и заместник главният прокурор Борислав Сарафов придружаваха двамата синдици при влизането им в КТБ. Премиерът се възмути и на разпродаването на дружествата на бившия банкер Цветан Василев за 1 евро. „Изведнъж за едно евро как се разпродава или купува имущество. Аз не съм счел за нужно да го коментирам, защото ми се видя най-малкото нахално. Днес вече синдиците са там", каза Борисов. Той припомни, че е благодарил на всички политически партии за промените в закона.

„И добре, че го направихме, защото видяхте няколко месеца как съдът ни мота, мота, мота. Накрая излезе, че трябвало предварително да сложим синдик. Веднага го дадохме синдика, за да не ни го върне и него, понеже имаше въпрос за върховенството на закона. Четири месеца ние чакахме да се обяви несъстоятелност на банката и да се назначат синдици. И то стана април чак. В същото време чухме как се купуват активи за едно евро. Не какви да е активи. Днес вече синдиците са там, добре, че го направихме, повтарям, с всички парламентарни сили", каза Борисов.

Реформаторите съзряха заплаха за националната сигурност в сделката за 1 евро

В присъствието на черногорския си колега Борисов отсече, че България е остров на стабилност на Балканите и фактор, като пример за това били посещенията на редица влиятелни политически лидери в последните месеци. Поразъждава и за подобряване на взаимоотношенията между двете страни в областта на туризма. „Големият проблем е, че вся още няма достатъчно трафик и не е изгодно за авиокомпаниите да има директни полети. Затова все си мислех, ако се направи нещо като авиотакси, примерно София-Подгорица-Дубровник-Загреб, да събира повече пътници. Проблемът с авиотранспорта е тежък", каза министър-председателят.

Премиерът посочи още, че България подкрепя членството на Черна гора в НАТО.