Жените са привлечени от мъже с бради, но защо?
Жените са привлечени от мъже с бради, но защо? / Thinkstock/Getty Images

Мъжете започнаха да си пускат все по-дълги бради и тази мода си има обяснение - богатото лицево окосмяване привлича дамите, защото подсказва за властен партньор, пише в. "Дейли мейл".

Независимо дали жените си признават, те са привлечени от брадатите мъже, тъй като тази тяхна особеност им дава по-висок статут в обществото. Тя е белег за доминация. До този извод е стигнал екипът на д-р Сирил Грютер от университета в Западна Австралия.

Използването на впечатляващи доминантни "орнаменти" за привличане на партньорки е характерен и за света на приматите. Австралийските учени цитират издължените носове при самците на дългоносите маймуни, брадавиците по горните устни на рокселановия ринопитек, качулките от бяла и сребърна козина на мантиестите павиани. Всички тези украси са равностойни на брадите при хората.

"Те са белег на надмощие, досущ като при изучените от нас 154 примати", твърди д-р Грютер. "Доминантната украса им дава по-добри шансове за възпроизводство. Колкото по-голяма е групата, толкова по-важни стават тези вторични белези", изтъква ученият.

Източник: БТА