Иван Бакалов: Добре е, че Бъчварова не е от системата, но ще е маша на Борисов
Иван Бакалов: Добре е, че Бъчварова не е от системата, но ще е маша на Борисов / снимка: БГНЕС, архив
Иван Бакалов: Добре е, че Бъчварова не е от системата, но ще е маша на Борисов
78435
Иван Бакалов: Добре е, че Бъчварова не е от системата, но ще е маша на Борисов
  • Иван Бакалов: Добре е, че Бъчварова не е от системата, но ще е маша на Борисов

Не е изключено МВР в този мандат на Бойко Борисов да последва съдбата на здравното министерство от първия кабинет на ГЕРБ, когато на върха на ведомството се смениха няколко министри. Това прогнозира в ефира на Дарик журналистът Иван Бакалов.

По повод реакцията на Бойко Борисов през последните дни, Бакалов напомни, че „когато един човек се държи като командир, всички губят инициатива и чакат някой да им нареди”.

Журналистът не изключи в скоро време да бъде искана и оставката на главния прокурор Сотир Цацаров.

Румяна Бъчварова ще оглави МВР

По темата за номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър Иван Бакалов посочи, че e добре човек извън системата да заеме поста. Той обаче е скептичен, защото по думите му Бъчварова ще бъде „маша в ръцете на Борисов”.

„Тя беше като дясна ръка на Борисов в правителството. Една дружинна ръководителка, която изпълнява повелите на шефа и мисля, че това ще прави и в МВР", каза Бакалов за Румяна Бъчварова.

Той припомни, че в първия си мандат като премиер Борисов смени четирима здравни министри. „Нищо не му пречи да сменя и на МВР- сега ще тури Бъчварова, утре ще тури някой друг", коментира той. По думите му когато един човек се държи като командир и иска да нарежда всичко, всички губят инициатива и седят и чакат някой да им нареди. „Това е пагубно за държавата, в една държава трябва да има разпределение на отговорностите. Дори Тодор Живков правеше някакво разпределение на отговорности. Тук при Борисов единствената стъпка е, че има някакви коалиционни партньори, с които се съобразява, но той продължава задкулисно да се държи като командира, който трябва да нареди всичко", каза Бакалов.

На въпрос дали, ако Веселин Вучков не беше подал оставка, щяха да подадат оставки главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев, Бакалов отговори: „Нещо е сбъркал с Вучков. Това са вътрешни интриги в ГЕРБ. Нещо с Цветанов, с Вучков там не се е получило както трябва. Имали са едни очаквания, те не са се оправдали. „Ти си го избра", каза Кокинов на Бойко Борисов за главния прокурор. Докато го има това - човек, който иска всичко да командва в държавата и докато е това ненормално, мисля, че като СДС през годините назад - поне се надявам, де, - които си избираха главни прокурори и след това се оплакваха от тях, се надявам, че ще се еманципира и този. Освен това той до толкова скандални моменти стигна вече Цацаров, че може би може да опре и въпросът за неговата оставка в един момент", коментира Бакалов.