Калфин: Пенсионната система в момента е такава, че гарантира ниски пенсии на хората
Калфин: Пенсионната система в момента е такава, че гарантира ниски пенсии на хората / снимка: БГНЕС

Пенсионната система в момента е такава, че гарантира ниски пенсии на хората, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол.

Калфин отговори на питане на депутата от "БСП лява България" Мая Манолова за пенсиите на работещите пенсионери. Социалният министър допълни, че се занимава с нещо, с което досега никой не се е занимавал, включително и правителството на Орешарски - с това в максимално широк диалог да се обсъди как да се стабилизира пенсионната система.

Ивайло Калфин припомни, че вече е заявил позицията си, че не мисли, че хората с ниски пенсии и заплати трябва да се облагат допълнително.

Предложението за облагане с данъци на доходите на работещите пенсионери не е мое, каза Калфин в отговор на критиките на Манолова, според която идеята цели "инвестиционната програма на правителството да се попълва с мизерните левчета на българските пенсионери".

"Ако не можете да се преборите за пенсионерите, ако се срамувате от левите избиратели, от тези, които гласуваха за вас да сте народен представител и социален министър, вземете пример от господин Вучков - подайте си оставката", каза Манолова и допълни, че на форума на АБВ не председателят на партията е този, който трябва да си подаде оставката.

Аз се въздържам да давам съвети във вашата партия кой да си подаде оставката, но може би вие не трябваше да се кандидатирате и да кажете на вашите избиратели, че правителството на Орешарски поставя държавата в ситуация, в която тази година трябва да плати 8 милиарда стари, натрупани от вас задължения, посочи вицепремиерът Ивайло Калфин.

Източник: БТА