Радан Кънев: Благодаря на Бъчварова, че се съгласи
Радан Кънев: Благодаря на Бъчварова, че се съгласи / снимка: БГНЕС, архив
Радан Кънев
78396
Радан Кънев
  • Радан Кънев

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че е очаквал да има проблеми между партньорите в управлението, но това се дължало на ниска дисциплина на депутатите.

Според него все още не са се научили да работят в коалиция, но още при изготвянето на програмната декларация е било ясно, че по някои теми не може да има съгласие, това се отнасяло най-вече до патриотите и АБВ и по-малко за реформаторите. Все пак Кънев поясни, че по някои гласувания е имало разминаване поради принципни различия.

Борисов поиска оставките на Лазаров и Писанчев, Бъчварова оглавява МВР

Относно номинацията на Румяна Бъчварова Радан Кънев коментира, че било крайно време България да има жена вътрешен министър: „Благодаря на Бъчварова, че се съгласи, защото това беше несигурното вчера. Това е много силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ - заместник-председател и един от най-изявените лидери на партията да поеме вътрешното министерство. Така се прави в кризисна ситуация".

По думите му номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър е на ГЕРБ и на премиера Борисов, не е имало преговори в коалицията кой да поеме поста: „От негова страна (бел. ред. Бойко Борисов) имаше ангажимент, че ще е човек, който по никакъв начин не може да бъде подозиран в сътрудничество с ДПС и модела „Кой", това е случаят.

Лидерът на ДСБ подчерта, че на този етап не са обсъждани имена за постовете главен секретар на МВР и шеф на ДАНС.

„В много дълъг и сериозен разговор коментирахме нуждата от оставките на тези хора, но не са дискутирани имена. Премиерът бе на мнение, че известно време Лазаров и Писанчев трябва да останат на постовете си в името на стабилността.
Мисля, че през вчерашния ден се увери сам, естествено и в разговор с нас, че тяхното оставане поражда нестабилност, а не обратното", добави Радан Кънев.