Изписват 12-те натровени деца от Асеновград
Изписват 12-те натровени деца от Асеновград / Sofia Photo Agency, архив

12-те деца с увреждания от Асеновград, които бяха приети по спешност в Инфекциозната клиника в Пловдив със симптоми на хранително отравяне ще бъдат изписани днес. Това съобщи за Дарик директорът на Инфекциозната клиника към Университетската болница „Св. Георги“ д-р Марияна Стойчева.

По думите й, децата са клинично здрави. Резултатите от направените изследвания сочат, че причината децата да постъпят по спешност в клиниката е бактериално хранително отравяне без изолиран причинител.

В понеделник следобед в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив бяха докарани с линейки 12-те деца с увреждания от социалното заведение. Всички бяха с болки в корема, повръщане и диария, но без опасност за живота. Те са стабилизирани, но ще останат за лечение и наблюдение в болницата.

Храната в социалното заведение в Асеновград се доставя от външна фирма, която обслужва още 2 центъра от същия тип в Нареченски бани, дома за деца, лишени от родителски грижи, дневния център за деца с увреждания и дневния център за възрастни с увреждания в града. Никой друг от настанените в тези социални заведения няма симптоми на хранително отравяне, заяви заместник-кметът на община Асеновград Мария Вълканова.

Това е първият инцидент в центъра за настаняване от семеен тип на деца с увреждания в Асеновград. Той бе открит през май 2014 година. В него са настанени общо 12 деца между 14 и 21 години с тежки умствени заболявания, а някои имат и физически увреждания. 11 от децата са от София, а 1 е от Асеновград, уточни инж. Вълканова.