Показват в изложба завещанието на Алфред Нобел
Показват в изложба завещанието на Алфред Нобел / снимка: Guliver/Getty Images

Написаното на ръка завещание на Алфред Нобел, с което той учредява носещите неговото име прочути награди, за пръв път ще бъде изложено публично, оповести Нобеловият музей, цитиран от Франс прес.

„За пръв път ще покажем завещанието в рамките на изложба за наследството, която се открива на 13 март”, заяви говорителка на музея. „Става въпрос за документ с изключителна стойност. Тази изложба е идеалното място за показването му, тъй като е посветена на онова, което човек оставя след себе си”, посочи тя.

Въпросният документ е като лист хартия формат А4, сгънат на две. Той включва 4 страници и досега е съхраняван в каса.

В завещанието си, написано през 1895 г., шведският учен и индустриалец Алфред Нобел обяснява, че по-голямата част от огромното му богатство трябва да бъде инвестирана в ценни книжа и други източници на приходи, които да бъдат използвани за награди за хора, „донесли през предишната година най-голяма полза за човечеството”.

Той посочва различни комитети, които всяка година ще присъждат наградите, без да споменава подробности за функционирането им. Нобел определя пет категории за наградите - физика, химия, медицина или физиология, литература и мир. Шестата - наградата за икономически науки, е учредена през 1968 г. и се финансира от шведската централна банка.

Алфред Нобел умира през 1896 г., а първите Нобелови награди са връчени през 1901 г.

Източник: БТА