Виена отново оглави класация за най-добър град за живеене
Виена отново оглави класация за най-добър град за живеене / снимка: Guliver/Getty Images

Виена отново е определена за град, предлагащ най-високо качество на живот, а Багдад е класиран като най-лошия град за живеене, информира Ройтерс.

Според проучване на консултантската компания Мърсър германските и швейцарските градове също са се представили добре в годишната й класация. Цюрих, Мюнхен, Дюселдорф и Франкфурт остават в челната десетка.

Проучването на Мърсър помага на компаниите и организациите да определят какви средства да отпускат за компенсации и надбавки за персонала си в чужбина. Фирмата използва няколко критерии, сред които политическа стабилност, здравеопазване, образование, престъпност, възможност за почивка и транспорт.

Виена, в която живеят 1,7 милиона души, оглавява класацията за шеста поредна година. Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот, всеобхватно здравеопазване и умерени жилищни цени. Обширната мрежа за градски транспорт струва само едно евро на ден с едногодишна карта.

В първата десетка влизат седем европейски града тази година. Нова Зеландия, Австралия и Канада имат по един град в първата десетка.

Иракската столица Багдад отново е на дъното на класацията. Стълкновения между представители на различни религиозни общности заливат града след американската инвазия в Ирак през 2003 г.

Източник: БТА