Протест на родители и ученици срещу местенето на Класическата гимназия
Протест на родители и ученици срещу местенето на Класическата гимназия / снимка: БГНЕС
Протест на родители и ученици срещу местенето на Класическата гимназия
78360
Протест на родители и ученици срещу местенето на Класическата гимназия
  • Протест на родители и ученици срещу местенето на Класическата гимназия

Недоволство на родители и ученици за преместването на Националната гимназия за древни езици и култури в квартал "Модерно предградие". Протестът се проведе в сградата, която училището обитава от два години - на бившето 13-то училище до Женския пазар в центъра на София.

Според протестиращите мястото на гимназия като Класическата е именно в центъра на града. Родителите твърдят, че сградата на улица „Баба " в "Модерно предградие" е опасна за здравето на децата им, защото по стените имало следи от азбест, и са категорични, че няма да пуснат децата си на училище, ако преместването стане факт.

Министърът на културата Вежди Рашидов обясни, че след ремонта с европари на сградата на ул. „Баба" са направени три проверки за вредни вещества, но нито една от тях не е установила наличие на опасни за децата вещества.

Мястото на Класическата гимназия е в центъра на града. Такова мнение изрази Велизара Калинкова, която е родител на ученичка от 8 клас в гимназията: „Министър Рашидов иска по всячески начин да премести децата на Класическата гимназия в сградата на улица „Баба". Според него са усвоени пари от ЕС, с които е направен ремонт. Има снимки и доказателства, че сградата е полуразрушена".

Ученици от гимназията, дошли на протеста срещу преместването, също посочиха, че мястото на Класическата гимназия е в културния център на столицата.

поред директорката на школото Мариела Папазова училището ще спази заповедта на министър Рашидов: „Трябва да се съобразим със заповедта на министъра. На основание на тази заповед аз също съм издала заповед и учебният процес, стига всички условия да са спазени, да се отчетат последните проби, да няма опасност за моите ученици и колеги, да създадем здравословна среда - това означава, че ние ще имаме занятия на улица „Баба".

Вежди Рашидов също беше категоричен, че училището трябва да се върне в кв. „Модерно предградие": „Три пъти са правени проверки. Според резултатите няма нищо обезпокояващо. Наличието на етернитови отпадъци, което е било констатирано, е бил някакъв боклук отвън. Аз ако не изпълня закона, за това, че съм изгубил на държавата милиони поради лошо управление и невзимане на правилни решения, аз подлежа под ударите на закона със затвор от 5 до 10 години. Нямам желание да ходя в затвора".