Музей на открито отварят на 3 март, опълченци ще черпят с руски чай посетителите
Музей на открито отварят на 3 март, опълченци ще черпят с руски чай посетителите / DarikNews.bg, архив

Музей на открито с предмети и въоръжение от Руско-турската освободителна война ще бъде подреден на 3 март в центъра на В. Търново.

Експозицията ще бъде разположена край паметника "Майка България" и ще представи вещи и оръжия на турската и руската армия, както и предмети от бита на войниците и опълченците - канчета, котелки, раници, тежки зимни униформи и други. Инициативата е на членовете на търновския клуб "Традиция". Те са подготвили още една атракция на националния празник 3 март. Великотърновци отново ще видят как се приготвя чай в самовар с армейски ботуш.

Преди две години клуб  „Традиция” показа за първи път старинния руски военен обичай. Тогава бяха представени три оригинални походни самовара от Руско-турската освободителна война. В „Музея на открито” ще вземат участие 20 членове на клуба. Той ще бъде отворен за посещение от 10.00 часа на 3 март след тържествения ритуал по издигане на националното знаме. Членовете на „Традиция”, облечени като опълченци, ще се включат и във военния ритуал, подредени в строй с реплика на Самарското знаме.