Гърция срещу Европа. Кой победи?
Гърция срещу Европа. Кой победи? / снимка: БГНЕС, архив

Някои читатели ми напомниха моя неотдавнашна публикация „Защо Европа ще отстъпи пред Гърция”. Европа не отстъпи, усмихват се те - Гърция отстъпи пред Европа. Наистина, нещата не станаха така, както очаквах, когато писах онзи материал в края на януари. Човек може да очаква не до там добро функциониране на ЕС, но рядко до такава степен. Все още обаче е рано да се каже кой пред кого е отстъпил. В момента най-много може да се посочи, че няма начин да се управлява един валутен съюз.

Изходът от преговорите бе намекнат в края на миналата седмица от гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, който отбеляза, че е помолил Европа да не прави големи компромиси, а малки отстъпки. Така и стана - макар че при преценката кой е отстъпил и колко много зависи какви всъщност са били залозите.

Преди да се стигне до неотдавнашната безизходица Гърция вече се беше отказала от исканията си за пълно отписване на дълга, отърваване от „тройката” (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) и излизане напълно от спасителната програма. Това си беше някакъв вид капитулация, но без значими последици, тъй като става дума повече за отказ от политическа поза, отколкото за правене на реални отстъпки. Фактически, направени са по-малко отстъпки, отколкото можеше да се предположи.

Опростяване на дълга изцяло? По-добре би било кредиторите да го направят и в крайна сметка те вероятно ще го направят. Междувременно обаче има други начини да се облекчи положението (отложени падежи, по-ниски лихви, доходност, обвързана с растежа на брутния вътрешен продукт и т.н.). Тези алтернативи все още са на масата.

Без тройка вече? Предложенията, направени в понеделник през нощта, всъщност са предадени на „институциите”, но дори така, забележете, че писмото на Варуфакис от понеделник говори за работене в съответствие с институциите, а не като се приемат инструкции. По-рано този месец, той вече беше заявил: „Гражданите ни отхвърлиха ролята на тройката в Гърция. Правителството ни обаче ще поддържа диалог и ще продължи да сътрудничи изцяло с Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ като страна член на ЕС”.

Институциите не са особено радостни. За да се справят с непосредствената опасност те приеха безсъдържателния език на изявлението на еврогрупата, в което се посочва, че най-новото гръцко предложение „е достатъчно всеобхватно, за да бъде основателна отправна точка за успешно приключване на програмата”, но имат големи съмнения. МВФ посочва: „В доста области обаче, включително може би най-важните, писмото не дава ясни уверения, че правителството възнамерява да осъществи реформите, предвидени в Меморандума за икономическа и финансова политика”.

С една дума Гърция не е предала предложението си на тройката за оценка, а ако беше, тройката очевидно щеше да го отхвърли. В заключение какво е пълно излизане от спасителната програма? Зависи какво имате предвид под пълно. Няма значение дали финансова подкрепа за следващите няколко месеца, ако бъде оказана, се изразява в удължаване на спасителния план, в удължаване на заема, но не и на програмата, в мостово споразумение, успешно приключване на сегашната програма, временно валидна начална точка за предварително обсъждане на колебливо удължения мостов меморандум с гъвкавост според обстоятелствата. Без съмнение тя (финансовата подкрепа - бел. прев.) омайва някои хора. От този момент до новата гръцка програма за Варуфакис и Ко е важно да не бъдат обвързани с обещанията, направени от предшествениците им, и да могат да намерят парите, с които да покрият гръцките задължения през идните няколко месеца.

В края на миналата седмица Гърция бе заплашена със спиране на необходимата й ликвидна подкрепа, ако не се съгласи безусловно със сегашната програма. Тя не се съгласи; изглежда принципът, че ще се проявява гъвкавост при прехода към новата програма е приет; и финансовата заплаха беше отменена - засега.

Може да кажете, че нито една от страните не е направила отстъпки, тъй като нищо не е решено. Непосредствената опасност от масово теглене на средства от гръцките банки може да е понамаляла, но може да се възобнови във всеки един момент.

Дискусиите по краткосрочното облекчаване на задълженията ще продължат, а разговорите по новата програма дори още не са започнали.

Основното: Това бе криза, все още нерешена, която бе предизвикана на първо място от лидерите на еврозоната. Нямаше нужда да се допуска тя да се случи. Гърция можеше и трябваше да получи финансова глътка въздух, за да договаря следващата програма преди седмици.

Това е лошо управление в огромен мащаб. Признавам, че сбърках. Просто не бях разбрал на какво са способни европейските лидери.

Източник: БТА