Проверяват най-малко пет версии за убийството на Борис Немцов
Проверяват най-малко пет версии за убийството на Борис Немцов / снимка: БГНЕС

Руското следствие проверява най-малко пет възможни версии за убийството на политика Борис Немцов, съобщи на сайта си Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ТАСС. Сред тях са провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната; търговска дейност; лична неприязън; събитията в Украйна; и дори ислямско-екстремистка следа.

Опозиционният политик Борис Немцов е убит в Москва

Що се касае до мотивите на престъплението, "фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели. Щателно се отработва и версията, свързана с евентуална ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание "Шарли ебдо" в Париж", се казва в съобщението на Следствения комитет.

Проверява се и версията, свързана с украинските събития. "Не е тайна, че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти", отбелязва комитетът.

"Не са изключени, разбира се, и версии, свързани с търговската дейност на Немцов и с някаква лична неприязън към него, както и други битови версии. Всички те ще бъдат щателно проверени", се подчертава в съобщението.

Следователите разпитват свидетели и очевидци на произшествието. "Освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също дават необходимите показания", съобщават следователите.

Експерти работят и над "детайлизация на телефонните връзки непосредствено до и в момента на престъплението, свързани с мястото на извършването му. Изучават се и записи от видеокамери по целия маршрут на движение на Борис Немцов", цитира ТАСС съобщението на следствието.

Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров". При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9-милиметров калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.

Следствието "няма никакви съмнения", че престъплението е било щателно планирано и изборът на място за убийството не е случайно. "По данни на следствието, Немцов се е насочвал със своята спътница към квартирата си, намираща се недалече от местопроизшествието. Очевидно е, че организаторите и изпълнителите на това престъпление са били осведомени за предполагаемия маршрут", съобщава Следственият комитет.

Реакции след убийството на Борис Немцов

Добавя се, че в разследването са включени най-добрите сили на комитета и на руското вътрешно министерство. Днес председателят на комитета Александър Бастрикин, който е взел наказателното дело под личен контрол, и вътрешният министър Владимир Колоколцев са провели заседание на щаба, на което са изслушали първите резултати от разследването и са поставили задачи пред следствено-оперативната група. Немцов бе застрелян малко преди полунощ на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл и Червения площад с няколко изстрела от преминаваща бяла кола. Четири куршума са попаднали в гърба на политика, който се е разхождал със своя позната. Той е починал на място.

Следственият комитет на Русия вече заведе наказателно дело за престъплението по два члена от руски Наказателен кодекс - за убийство и за незаконно носене на оръжие. Представител на Главното следствено управление на Москва заяви, че не се изключва версията убийството да е поръчково.

Източник: БТА