Стотици се събраха на Тодоровден в Арбанаси, избраха Марк Антоний за най- гиздав кон
Стотици се събраха на Тодоровден в Арбанаси, избраха Марк Антоний за най- гиздав кон / снимка: Пресцентър/ Община Велико Търново

Стотици жители и гости се събраха на площада в село Арбанаси за празничното отбелязване на Тодоровден, въпреки дъждовното и мъгливо време сутринта. Сред официалните лица на тържеството бяха кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, председателят на великотърновския Общински съвет Николай Ашиков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, народни представители, общински съветници.

Даниел Панов поздрави всички именници, хората, които се грижат за доброто състояние на конната база, за спортен клуб „Калоян 92“, както и всички жители и гости на Арбанаси.

„Благодаря на Михаил Костов, когото помня още от детските си години като човека, заради когото Арбанаси не просто има конна база, а е водещ център на конния спорт в България. Благодаря на Тошо Кръстев и на всички, които помагат за развитието на красивия конен спорт. Благодаря на всички, които с труда и усилията си вече 25 години утвърждават Арбанаси като водещ център на конния спорт в България. Благодаря на всички, които гарантират приемственост на традициите и учат младите на това колко е важно да продължат онова, което сме наследили от предците ни“, каза в обръщението си Даниел Панов. Той награди заелия първо място в конкурса за най-гиздав кон Марк Антоний. Жребецът, който бе язден от майстора на спорта Мирослав Илиев, за втора поредна година печели признанието. Шестгодишният съименник на прочутия римски военначалник е от породата Холщайнер. Собственост е на делегатът на БФС, а от тази година и на УЕФА- Нели Лозева.

Второто място бе присъдено на Ирина Николова с кон Арго, наградата връчи областния управител проф. Пенчо Пенчев. На трето място се класира Марин Хаджиев с кон Комфорт. Той бе награден от кмета на Арбанаси Тошо Кръстев, който е и именник на днешния ден. Бяха връчени и призове за най-малък участник, който спечели Елена Тодорова, и за „най-хубав кон”, който отиде при кобилката Катрин с водач д-р Ваня Русева. Награда връчи депутатът от ГЕРБ Евгени Стоев. В състезанието участваха общо 26 коня.

Файтонът, собственост на конната база, както и любимото на децата пони Джина, зарадваха многобройната публика, дошла в Арбанаси, за да отпразнува за 25-ти път Тодоровден.