В. „Комерсант за Борис Немцов: Прекалено ярък
В. „Комерсант за Борис Немцов: Прекалено ярък / снимка: БГНЕС

По биографията на Борис Немцов може да се изучава историята на постсъветска Русия. Демократ от първата вълна, който благодарение на своята енергичност и умение да разговаря с хората стана първо депутат, а след това губернатор на Нижегородска област, пише руският вестник "Комерсант" в кратък коментар за Немцов, озаглавен "Прекалено ярък".

Опозиционният политик Борис Немцов е убит в Москва

Независимо от длъжността, която заемаше, той играеше огромна роля и в политиката, и в обществения живот, роля, която не съвсем правилно оценяваха приживе и която тепърва предстои да се осъзнае след трагичната му смърт, пише авторът Глеб Черкасов.

Той отбелязва, че Немцов е бил сред управленските кадри от "първия набор" на Борис Елцин, че Немцов се е учил от грешките си и е учил другите, че е бил губернатор, който се е обявил срещу политиката на центъра за войната в Чечения. Беше вицепремиер, който по силата на обстоятелствата започна борба с държавните монополи и олигархията, беше непримирим опозиционер, поддържащ приятелства с верни на властта функционери, бонвиван и политически стоик, който не предаваше позициите си, дори когато това можеше да е изгодно, пише авторът.

Винаги беше готов за дискусии, никога не бягаше от спорове, дори в аудитория, която е настроена срещу него.

След като стана твърда опозиция на властта, Немцов имаше възможности да се оттегли и да се посвети на личния си живот, но той не се възползва от тях, не смяташе за необходимо. Борис Немцов губеше, но не се смяташе за губещ. Той всеки ден и всеки час доказваше, че руският политик може и трябва да бъде жив човек, а не функция, допускащ грешки и търсещ, а не ходеща догма. Сигурно именно такъв трябва да бъде публичният политик там, където има публична политика, завършва журналистът от "Комерсант".

Източник: БТА