След 30 години пожарната в Г. Оряховица получи два нови автомобила
След 30 години пожарната в Г. Оряховица получи два нови автомобила / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

Два нови автомобила получи Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Горна Оряховица. Те са осигурени по проект, финансиран от ОП „Регионално развитие 2007 – 2013”. Новите автомобили бяха осветени от отец Тодор, в присъствието на кмета на Общината инж. Добромир Добрев и представители на пожарната в Горна Оряховица. Началникът гл. инспектор Георги Тодоров сподели, че нови автомобили службата не е получавала от далечната 1987 г., когато на въоръжение в гаража на пожарната е влязъл Зил 130/АЦ 40.

Новите автомобили са марка IVECO. Единият е пожарен автомобил „лек“ клас за водопенно пожарогасене с повишена проходимост (4х4). Оборудван е с цистерни за вода 1000 л. и пенообразувател – 100 л. Другият автомобил е „среден“ клас за водопенно пожарогасене с повишена проходимост (4х4). Оборудван е с цистерни за вода 4000 л. и пенообразувател – 500 л. Има и генератор за ток, хидравличен комплект за аварийно-спасителни дейности.

В момента РСПБЗН – Горна Оряховица разполага с 5 пожарни автомобила – 4 от тя са за водопенно гасене и 1 - за аварийно – спасителни дейности. Към момента служителите в дежурните смени са 29 човека. 10 от тях са водачи на специализирани автомобили, което е крайно недостатъчно, споделят огнеборците.

Кметът инж. Добромир Добрев поздрави пожарникарите с предстоящите мартенски празници и им пожела да бъдат здрави и по-малко да излизат в акции с автомобилите. Градоначалникът подари на огнеборците голяма мартеница, с която да украсят сградата си, в рамките на инициативата „Подари усмивка”, която стартира в Община Горна Оряховица.