Извикали на среща Белята, за да го гръмнат с 13 куршума
Извикали на среща Белята, за да го гръмнат с 13 куршума / снимка: 24 часа

39-годишният криминално проявен Борис Борисов-Белята е разстрелян заради пратка с дрога, която е доставил, но получателите са му платили с куршуми вместо с пари. Това е една от версиите за убийството му, по която работят криминалистите, съобщава „24 часа”.

Боби Белята е подсъдим в спецсъда за това, че е поел ръководството на наркоорганизацията на Таки след бягството му. Двамата са връстници и приятели от деца. По делото подсъдими са 18 от хората на Таки, сред които Лубо Чука, Камен Куката и др.

В сряда около 21,30 вечерта Борис Борисов е имал уговорена среща в пуста местност до брега на езерото в софийския квартал „Казичене” и оградата на затворническото общежитие. Той отишъл до мястото с „Тойота”, която не се води на негово име. Придружавал го негов приятел, който не е присъствал на срещата му с все още неизвестните убийци.

Мъжът останал да го чака на стотина метра от мястото. По-късно чул стрелбата и видял изтеглянето на убийците с автомобил.

Боби Белята бил застрелян извън автомобила, по който няма следи от куршуми. Оцелелият му приятел побягнал към близката бензиностанция, която е на околовръстното шосе и на 200 метра от мястото на убийството. Оттам подал сигнал на 112. Работещи в бензиностанцията разказаха пред изданието, че мъжът е бил мокър и притеснен.

След това се върнал на мястото на убийството, където бил открит от пристигналите след минути полицаи. Криминалистите намерили тялото на Борисов до езерото. Прострелян е с 13 куршума. Предполага се, че стрелците са били поне двама.

Боби Белята се явяваше на всяко заседание по наркоделото в спецсъда, припомня вестникът. За последно това е станало на 19 февруари - 8 дни преди да го разстрелят в „Казичене”.

Убитият е женен, има две деца. Съпругата му Здравка е мениджър на автомобилния тим, с който Боби Белята се състезаваше в близкото минало. Семейството е адресно регистрирано на бул. „Александър Пушкин” в София, където живееше и Христофорос Аманатидис-Таки.

За двамата се твърди, че останали приятели и след като Таки избягал от България заради разследването срещу него. Поддържал добри отношения и с Любомир Симеонов-Чука, но не и с останалите подсъдими от организацията му. Боби Белята запалил приятеля си Таки по автомобилния спорт и Формула 1, а той пък го вкарал в наркобизнеса.

В криминалните хроники Борис Борисов влезе през 2002 г. Той бе един от двамата бомбаджии „рибари”, които заложиха взрив в сервиза на сириеца Самер Абдулатиф.

Тогава той бе арестуван заедно с Боян Харалампиев-Митничаря заради бомбения атентат. Пред полицията двамата обясниха, че следите от тротил по ръцете им са от това, че ходили на риболов и използвали бомби. За това престъпление Боби Белята има условна присъда от 2 години и половина. През 2012 г. той бе арестуван и като участник в група за ДДС измами, ръководена от Светослав Стамов-Гембъла, но това дело бе прекратено.