Предлагат законодателни промени за борба с тероризма
Предлагат законодателни промени за борба с тероризма / снимка: БГНЕС, архив
Предлагат законодателни промени за борба с тероризма
78333
Предлагат законодателни промени за борба с тероризма
  • Предлагат законодателни промени за борба с тероризма

До края на април МВР и министерството на правосъдието трябва да предложат промени в законодателството, които да засилят потенциала на България за борба с тероризма и екстремизма. Това съобщи министърът на външните работи Даниел Митов след заседанието на правителството.

Мерките се предприемат във връзка със Стратегията на Европейския съюз за борба с тероризма в Сирия и Ирак.

Предвиждат се промени в няколко закона, сред които Закона за чужденците в България, Закона за българските лични документи и Закона за убежището и бежанците.
Министър Митов припомни предприетите до момента мерки за засилване на сигурността:

„Те са свързани със засилване на граничния контрол на българо-турската граница, свързани със засилване на граничния контрол на българо-сръбската граница, т.е. по пътя, който води към Близкия изток. Тези мерки се прилагат и по отношение на въздушния транспорт. Има много сериозен обмен - той се засилва и се подобрява, между съответните служби, както в България, така и с партньорските служби в рамките на ЕС и НАТО. Затова българското общество и българските граждани трябва да знаят и да са сигурни, че българската държава прави всичко необходимо, за да защити сигурността им и да се справи с промените на световния тероризъм - такъв, какъвто го виждаме днес".