Какво е скомина?
Какво е скомина? / Thinkstock/Getty Images

Какво е скомината? Можем ли да се предпазим от нея и откъде идва тази интересна дума?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Добър въпрос и ще отговорим с цялата налична сериозност.

Старият завет, Иезекиил, 18 глава, 1 стих. „И биде към мене слово Господне: Защо употребявате в Израилевата земя тази пословица, думайки: "Бащите ядоха кисело грозде, а на децата зъбите скоминясаха." В руския превод на Библията: „...а у детей на зубах оскомина". Дори в светото описание, както забелязвате, се говори за скомина. И нищо чудно, това е много стара дума. Славянският и вариант съществува навсякъде - имат го сърбите, украинците, словенците, чехите, поляците. Според речника скомина или още зазъбица е неприятното усещане за изтръпване на зъбите от острия, най-вече кисел вкус на нещо или дори при вида или мисълта за нещо стипчиво на вкус. Усещането е съпроводено със силно слюноотделяне и продължителна завишена чувствителност към всякакви вкусови възприятия. Това казва речникът.

Скомината се дължи на условния ни рефлекс, който Павлов и кучето му така добре нагледно са показали. Нашият мозък знае, че киселото е свързано със слюноотделяне. Затова и когато някой друг яде кисело, ние слюноотделяме, независимо той дава ли ни да си гризнем или не ни дава. Дори когато слушате за кисело, пак нивото на слюноотделяне в тялото ви се увеличава, нали така. Така е. И като говориш за кисело е същото. Ето защо още преди да го има Павлов и кучето му, хората са усетили този любопитен факт. Това е скомината. Разбира се, тя може да бъде свързана не само с кисело, но и с други вкусове. Киселото обаче преобладава. Дали ще го наречете изтръпване на зъбите, свиване на лигавицата, зазъбване, ваша си работа. В по-широк смисъл скомината е когато някой яде пред теб и на теб ти се дояжда също. Това е по отношение на въпроса какво е скомината.

Може ли да се предпазим от нея? Много трудно. Това е условен рефлекс, ние не го контролираме, но можем да се научим да го контролираме с много упражнения. Никак не е лесно, а и не знам необходимо ли е. Всъщност с помощта на дисциплина и упражнение човек може да опитоми някои условни рефлекси. Но пак казваме, че това е трудна работа, защото върви срещу еволюцията. Условните рефлекси ни помагат за бързата адаптация. Ако ги нямаме означава, че трябва да учим нещо отначало.

Сега и за историята на думата. Имат я всички славяни, разбира се, пада голям спор, кой от кого я е взел пръв. Ние, в това отношение, винаги можем да разчитаме на прабългарските си корени и според някои теории скомина има точно такива корени. Тоест ние сме я донесли и разпространили сред славянството, пък другите са започнали да добавят едно „о" в началото, за да се правят на оригинални. Какво значи буквално думата? Означава желание. В някои езици е синоним на жажда, в други на похот, но в корена си скомина идва от желание. Гледайки как някой прави нещо и ти искаш същото. В този смисъл не е дотам правилно да се казва, че имаш скомина от това, че някой дращи с нокът по дъска или стърже по пода. И по този начин изразът се среща, но имаме известни забележки. Скомината е на място само когато поражда желание, не отвращение.

Такива работи с тази древна дума. Подходихме изключително отговорно и сериозно. Надяваме да сме задоволили интереса ви.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате