Най-деликатните експонати на шуменския музей се съхраняват в напълно обновено хранилище
Най-деликатните експонати на шуменския музей се съхраняват в напълно обновено хранилище / netinfo

С напълно ремонтирано и обновено хранилище, отговарящо на всички изисквания се похвалиха от Регионален исторически музей - Шумен. Хранилището, което е с площ от около 100 квадратни метра е обновено чрез проект по програмата за опазване на археологически обекти, реставрация на артефакти и подобряване на музейна инфраструктура и експозиции. Работата по проекта е започната още през 2013 г., като финансирането - на стойност 34 000 долара е спечелено пред Американския научен център в София с подкрепата на Фондация „Америка зa България". 10% от стойността на дейностите е съфинансиране от страна на шуменския музей. „Самият проект целеше съхраняване на деликатните материали във фонда на музея и всички материали за които имаше опасност", поясни Северина Йоргова.

Найделикатните експонати на шуменския музей се съхраняват в напълно обновено хранилище
netinfo

Мариана Стефанова - гл. уредник в Отдел „Фондове" към РИМ-Шумен обясни, че е предвидено в хранилището да бъде поддържана влага 50 - 55% и температура между 18 и 20 градуса, което отговаря на условията за съхраняване на деликатни тъкани. Помещението е оборудвано и с влагоабсорбатори. „Голяма част от предметите в музея ги държим вече в идеални условия и гарантирам за всичко, което е тук", коментира Стефанова. По думите й, едно от най-старите експонати в новото хранилище са дрехи от началото на 20 век.
В обновеното хранилище се съхраняват всички старопечатни книги, икони и оръжия и по-голямата част от тъканите от фонда на музея.

Дейностите по проекта с включвали изолация, монтиране на системи за климатизация и вентилация и оборудване в помещението. По проекта е предвиден и кът на дарителя, в който ще бъдат излагани материалите, които шуменци подаряват на музея.