Мобилен екип от юрист, психолог и социален консултант ще посещава жертви на насилие по общините
Мобилен екип от юрист, психолог и социален консултант ще посещава жертви на насилие по общините / Радка Минчева, архив

Мобилен екип от юрист, психолог и социален консултант ще посещава жертви на насилие по общините в област Разград. Това ще се случи по най-новия проект на Центъра на НПО в Разград. Той е под надслов „За силата на закона и гласа на жертвите на домашно насилие”, финансиран е от Министерство на правосъдието с бюджет 45 480 лв. и продължителност 10 месеца – съобщиха от Центъра на НПО.

В рамките на проекта се предвижда да бъде проведено обучение за повишаване ефективността на съдии, прокурори, съдебни служители, полицаи и журналисти. То има за цел да подобри уменията за ефективно приложение на Закона за защита срещу домашното насилие и да засили работата по превенция на домашното насилие.

В резултат от реализирането на проекта се очаква да бъде повишен капацитета на органите на съдебната власт; да се обмени опит и добри практики между магистрати в различни съдебни райони, с цел повишаване ефективността и подобряване на работата на темата за домашното насилие. Очакваме в края на проекта над 100 жертви на домашно насилие да са получили професионална подкрепа от нашите експерти. Проведени са 10 безплатни процесуални представителства от юрист пред компетентния районен съд; 15 извършители са насочени към Консултативен център по проблемите на домашното насилие с цел поправяне и превъзпитание.

Общата цел на проекта е: Да се повиши капацитета на Центъра на НПО в Разград чрез развитие на програми по Закона за защита срещу домашно насилие, създаване на устойчив модел на партньорство между заинтересованите институции по проблема с домашното насилие, като те бъдат обучени да предоставят ефективни услуги на гражданите.

Проектът предвижда да бъдат осъществени  седем дейности: 1. „И магистратите учат“ - обучение за повишаване ефективността на съдии, прокурори, съдебни служители, полицаи и журналисти по темата домашни насилие; 2. Работни срещи „Да повишим своята ефективност“; 3. Обмяна на опит „Силата на закона и разума на ума по темата домашното насилие – магистрати и жертви на домашно насилие; 4. Кръгла маса с ангажираните институции за повишаване ефективност по темата за домашното насилие; 5. Доклад „Иновативни подходи и добри практики по темата за домашното насилие; 6. Подкрепа за жертви на домашно насилие и специализирана помощ за извършители; 7. Дейности за популяризиране на проектните идеи и повишаване обществената чувствителност по темата за домашното насилие.

Мобилен екип от юрист, психолог и социален консултант ще осъществи по 5 посещения във всяка една от седемте общини, оказвайки подкрепа на жертвите на домашно насилие по места.

Експерт-обучител е проф. д-р Нели Бояджиева, преподавател в Софийски университет „Свети Климент Охридски”.

Доклад „Иновативни подходи и добри практики по темата за домашното насилие” ще бъде издаден в тираж 500 броя. Той съдържа лични истории на жертвите на домашно насилие, както и добри практики споделени от магистрати, прокурори, полицаи, съдебни служители и социални работници. Всички истории ще бъдат пресъздадени, като екипът на проекта ще запази личните данни на всички участници, но ще предостави по иновативен начин историите, които са отражение на истинската реалност. След приключването на проекта, Докладът ще продължи да се разпространява безплатно сред целевите групи, с цел запознаване и усъвършенстване на работата им.

Основните целеви групи в проекта са: съдии, прокурори, съдебни служители, полицаи и социални работници.