Жалби и съдебни процедури бавят много столични проекти
Жалби и съдебни процедури бавят много столични проекти / снимка: Sofia Photo Agency

Проектите на общината, които не са реализирани вследствие на жалби и съдебни процедури са много, отчете главният архитект на Столична община Петър Диков, цитиран от БГНЕС.

Диков посочи, че напоследък Столичната община почти няма проект, който да минава без обжалвания. Основните възлови проекти срещу, които има жалби, са третият метродиаметър и за бул. "Черни връх". Диков обясни, че за кръстовището на две нива на бул. "Акад. Иван Гешов" и бул. "България" делата са приключили с решение в полза на Столична община.

"По реконструкцията на бул. "Витоша" също имаше възражения и ни забавиха цяла година. Очакваме проектът да стартира, като вече е избрана фирма изпълнител", каза Диков. Той поясни, че строителните работи по бул. "Витоша" ще започнат, когато времето позволява. "Моето мнение е, че може да започне през втората половина на март, което значи, че в края на юни би трябвало да завърши. Изпълнителят е избран вече, но не бива да се строи във време, в което после ще се създават проблеми в качеството", посочи Диков.

Главният архитект коментира, че предстои да започне изграждането на кръстовището на бул. "България" и акад. "И. Гешов" и изрази надежда стартът да е по-скоро.

Петър Диков очаква до края на следващата седмица да бъдат внесени всички проекти за пазара на "Графа". "Там ще направим много подробно представяне и обсъждане с граждански организации, професионални организации и общински съветници. Разчетите са до края на март да минат обсъжданията, за да се направят съответните бележки към проектантите и към средата на май да имаме технически проекти", добави Диков. Той не отговори дали пазарът ще се премахне, или само ще се реконструира.