Данък върху вредните храни ще накара производителите да ги направят по-здравословни
Данък върху вредните храни ще накара производителите да ги направят по-здравословни / снимка: Guliver/Getty Images

Данъкът върху вредните храни ще подтикне производителите им да заменят нездравословните съставки на предлаганите от тях продукти с алтернативни, които са по-полезни за здравето. Това прогнозира проф. Стефка Петрова, специалист по хранене, диететика и токсикология от Националния център по обществено здраве и анализи.

В интервю за Дарик експертът подчерта, че в идеята на Здравното министерство да се обложат с данък храни и напитки, които не са полезни за здравето, не са включени продуктите от първа необходимост като хляба. Въпреки че според проф. Петрова не е ясно дали подобна мярка ще намали консумацията на вредни храни у нас, специалистът счита, че ще е от обществена полза ако събраните от данъка пари се използват за профилактиката на различни значими заболявания:


Причина за въвеждането за фискалните мерки, т.е. допълнителна такса или данък върху храните, които се квалифицират като нездравословни, се налага през последните години във връзка с тенденциите за увеличаване на заболяемостта и смъртността от хронични неинфекциозни заболявания - сърдечно-съдовите болести, диабет тип 2, затлъстяване, остеопороза, зъбен кариес. Затова европейските страни търсят рентабилни начини да намалят консумацията на тези храни, които допринасят в най-голяма степен за нездравословния модел на хранене, като същевременно една друга основна причина са много високите разходи за лечението и профилактиката на тези заболявания. Световната здравна организация и много други организации препоръчват и подкрепят прилагането на фискални мерки.

Какъв е европейският опит в това отношение?

Доста европейски страни вече стартираха тези фискални мерки. Например, Финландия, Франция, Унгария, Латвия въведоха т.нар. шугар такси върху подсладени безалкохолни напитки и храни с високо съдържание на захар. Франция през 2012 г. също така въведе данък и върху безалкохолните напитки, в които има подсладители. Финландия, Унгария и Португалия въведоха здравен данък върху солените снаксове. Енергийните напитки също са включени в обхвата на таксите върху нездравословните храни в Унгария и Франция.

Вие лично какво очаквате да се случи у нас след въвеждането на този данък?

Мисля, че ще имаме резистентност от страна на производителите. Няма как да бъде по друг начин, защото засягаме интересите им. Но аз смятам, че през последните 10 години голяма част от нашето общество обръща внимание на храненето. То става все по-голям приоритет, особено от страна на родителите по отношение на децата. Така че, мисля, че значителна част от нашето общество ще подкрепи този данък, за да може той ефективно да бъде приложен.

Дали ще успее този данък да доведе до намаляване на консумацията на нездравословни храни?

Една значима полза от този законопроект е, че ако се наложи, той ще може да допринесе за реформулирането на храните, да придобият по-здравословни аспекти. Например, има идея да се наложи такъв данък върху храни, които съдържат растителни мазнини. Те значително увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. И налагането на данък върху тази група храни, а тя е доста голяма, това ще подтикне производителите да заменят тези нездравословни растителни мазнини с по-здравословни алтернативи, за да могат да избегнат този данък.

Другата идея е да се наложи данък върху храните, които имат високо съдържание на сол и количеството й да се намали до технологичния минимум. Защото се оказва, че в една група храни има много голямо различие в съдържанието на сол - става въпрос за снаксове, пици и др. Една марка има едно количество сол, а друг бранд предлага значително по-високо количество сол в продуктите си. Така че пак има една възможност да се намали съдържанието на сол в значителен брой продукти.

Другата група храни, която се предвижда, са енергийните напитки. Тук не смятам, че по отношение на населението ще има проблем, още повече, че високата консумация на енергийни напитки при децата става много голям проблем. Ние се нареждаме на второ място в Европа, след Холандия, по относителен дял на млади хора от 14 години до 18 години, които имат висока хронична консумация на енергийни напитки.

Сега, когато тази мярка е наложена по отношение на безалкохолните напитки, съдържащи захар или подсладители. Тук се облагат всички безалкохолни напитки, независимо от това с какво са подсладени, точно какъвто е подходът във Франция, такова е и предложението на Здравното министерство. В този случай не може да се очаква реформулиране на тези напитки, защото сами по себе си са нездравословен аспект в хранителния модел. Но реално те могат да бъдат заменени, на базата на цена и информираност, с други, по-здравословни напитки като натуралните сокове, фрешовете, млечните продукти. Тоест, тук не се разчита на реформулиране, а се разчита на замяна на нездравословни напитки с тези, които са по-здравословни, ако щете и с повече минерална вода.

Какво правим с храните, които не са от най-полезните, но без които не можем?

Сега, ние в нашия закон не предвиждаме налагането на данък върху основни храни. Т.е. хлябът, независимо от това дали е солен или не, няма да бъде засегнат от този данък, защото хлябът е основна храна за нашето население, особено за това с ниски доходи. И ако му се увеличи цената, макар и с 10%, това ще се отрази на жизнения стандарт.

Може би обаче такъв закон ще има ползи най-вече за лицата с ниски доходи?

При всички случаи основна таргетна група са лицата, които имат ниски доходи. При тях обикновено се променя консумацията на тези продукти, които са с по-висока цена. Това обаче, което се подчертава от всички страни, които вече са наложили тази мярка, е, че даже и да няма значимо намаляване на консумацията, се обръща внимание на обществото по отношение на тези храни, които имат нездравословни характеристики.

Парите от данъците, ако успее министерството да ги прилага за общественото здравеопазване, това ще бъде един добър източник, защото особено в последните години невъзможността да се покриват разходи за профилактични програми създава проблеми. Мисля, че средствата, които нашето министерство ще събере от тези данъци, вложени в превенцията на заболяванията, ще имат една голяма обществена полза, даже и да няма реално намаляване на консумацията на вредни храни. Такава обаче съм убедена, че може да настъпи във времето.