Ураганът, който вилня в през нощта в страната, пощади област Габрово
Ураганът, който вилня в през нощта в страната, пощади област Габрово / Thinkstock/Getty Images

За 7 области в страната, между които и Габровска, е в сила зелен код  заради бурен вятър и валежи. Регионът е от най-слабо засегнатите от вилнялата през нощта буря. Рано сутринта над Габрово валя силен дъжд, а от снощи имаше вятър.

Ураганен вятър вилня тази нощ в страната. Няма данни за пострадали хора, съобщаваНова телевизия.

Най-сериозна е ситуацията в Берковица и Вършец, където поривите на вятъра достигали до 150 километра в час.

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за събота в областите Хасково, Кърджали и Смолян, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

За 18 области на страната обявеният код е жълт. За Перник, София-град, София-област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора предупреждението е заради очаквани интензивни валежи. За Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Русе, Търговище и Шумен жълтият код е заради бурен вятър и валежи.

В събота следобед ще започне повишение на речните нива в по-голямата част от страната.

По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология през деня и през нощта срещу 1 февруари ще бъде дъждовно. Сумарните количества се очаква да бъдат до 30-40 л/кв. м, а в Родопската област - около и над 50 л/кв. м.

Средната температура и валежите през февруари - над нормата

В неделя ще вали дъжд в Западна и в Централна България с количества 1-10 л/кв. м; в Източна България, в Родопите и на места в крайните южни райони - 10-20 л, локално - до 30 л /кв. м. През втората половина на деня валежите ще отслабнат, от запад временно и ще спират.

През нощта срещу понеделник ще превалява главно в Източна България - още до 4-6 л/кв. м. В понеделник отново ще вали, на повече места в Южна и Източна България с количества 2-12 л/кв. м, като с понижението на температурите по високите полета на Западна България дъждът ще преминава в сняг.

През последното денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали непроменени. Незначително повишение с до 14 см е отчетено в поречието на Русенски Лом. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води. Червен код е обявен за река Мочурица при Воденичане и за Тунджа при Елхово.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg