Политиците ни ще помнят Желю Желев като обединител на нацията
Политиците ни ще помнят Желю Желев като обединител на нацията / снимка: БГНЕС, архив

Депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на президента на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев.

Напусна ни президентът Желю Желев, чиято държавническа дейност винаги ще свързваме с началото на демократичните процеси в България, съобщи от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

„Желю Желев беше образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни”, посочи тя.

Почтен човек, обединител на нацията, първият демократично избран президент, символ на демокрацията - така политическите лидери в Народното събрание ще запомнят д-р Желю Желев:

Михаил Миков, председател на БСП:
Една изключителна личност, силно обществено ангажирана, която участва в прехода. Въпреки политическите му позиции, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше почтен човек, който искаше добро бъдеще за България. Вечна му памет!

Лютви Местан, председател на ДПС:
Мисля, че ако има български политик, символ на демокрацията, това е точно д-р Желев, него загубихме днес, България загуби един от най-ярките си дисиденти. Истински обединител на нацията.

Членовете и симпатизантите на ДПС искрено обичаха д-р Желев, защото, макар да бе основател и първи председател на СДС, по-късно, вече избран за президент, се издигна до висотата да бъде държавен глава на всички български граждани. Поклон пред светлата му памет, искрени съболезнования от името на ръководството на ДПС, членовете и симпатизантите на Движението.

Радан Кънев, председател на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок:
За всеки човек от моето поколение д-р Желев ще остане символ и на отхвърлянето на комунистическия режим, (символ) на дисидентството. Впоследствие първият лидер на опозицията, първият демократично избран български президент, той ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които, с всички неудачи по пътя, които сме имали, провали, не сме се отклонили от гражданския мир - неговата роля за това е определяща. Той е символ на това, че промените у нас не се изродиха в напрежение.

Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт:
Умерен човек в политиката, първият демократично избран български президент с всички особености на времето, в което живееше и работеше. Като историк мога да кажа, че като човек който бе на власт в трудно време, се опитваше да търси компромиса и разумното действие.

За всеки, който се занимава с политика, може да се каже всичко - редно, нормално е да си спомняме полезните неща, които се случиха по негово време, опитите да се успокои обществото. По негова инициатива България влезе активно в балканската политика с признаването на Македония, показахме амбиция за роля на Балканите. Човек, който беше спокоен, без излишна идеологизация, въпреки , че времето беше на противопоставяне.

Волен Сидеров, председател на „Атака”:
Хората имаха надежди в него много повече, отколкото той оправда. Не се разви като политик, не направи това, което трябваше да поведе България, не излезе от клишето „Западът е добър демократичен, всичко друго е лошо, недемократично”. Т.е. не можа да се развие като български национален политик и това, според мен, доведе до щети за България.

Росен Петров, ПГ на Български демократичен център:
Книгата му „Фашизмът” даде много ясен отговор за пръв път на това колко си приличат диктатурите, дори когато изповядват различни идеологии. Вечна му памет, той е патронът на нашата демокрация.

Политиците ни ще помнят Желю Желев като обединител на нацията
netinfo

Петър Стоянов, президент на България 1997-2002 г.:
Д-р Желю Желев със сигурност ще остане в новата история на България. Той беше първият демократично избран президент на страната и категоричен защитник на утвърждаване на демократичните ценности и върховенството на закона. Това заявява в съобщение до медиите президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов
по повод кончината на д-р Желю Желев (президент на България в периода 1990-1997 г.).

Д-р Желю Желев без всякакво колебание отстояваше желанието на България да се завърне отново в семейството на европейските народи. Българските граждани ще го запомнят с неговата честност, почтеност и отказ от материално облагодетелстване, отбелязва Петър Стоянов.

С книгата си „Фашизмът” Желю Желев спечели признанието на българската интелигенция преди промените, а с дейността си като политик след това, уважението не само на българския народ, но и на европейския политически елит, пише президентът Стоянов.

Източник: БТА