Заложническата драма в Судан продължава
Заложническата драма в Судан продължава / снимка: Нова телевизия

До часове се чака развръзка по кризата с шестимата българи, които са в плен на бунтовници в Судан от понеделник.

Най-важното е, че шестимата мъже са в добро състояние - живи и здрави. С тях са водени разговори по телефона и днес. До момента няма информация за отправени искания или откуп. Преговори за освобождаването на българите се водят от представители на ООН на място, обобщава Нова телевизия.

Шестимата българи бяха принудени да приземят хеликоптера, с който извършват хуманитарни доставки на храна в отдалечен район, на границата с Южен Судан. Екипажът е в лагер на антиправителствени бунтовници. Машината на българската компания „Хели Ер” работи в района по договор със Световната продоволствена програма на ООН.

Шестимата българи са добре. С тези думи започват всички, които работят по решаването на кризата и в България и в Судан. „Говорихме с тях отново днес и те потвърдиха, че са добре и не са пострадали. Правим всичко по силите си, за да бъдат освободени”, коментира говорителят на Световната програма на ООН по прехраната Амор Алмагро.

Преговорите за освобождаването на българите в Судан се водят на най-високо ниво в ООН. Алмагро обясни, че това е първият подобен инцидент за последните две години. От „Хели Еър” потвърждават, че още 8 техни машини участват в хуманитарни мисии в Африка.

Най-жадни за добри новини в подобни ситуации са близките на похитените. Българката Данка Панчова беше отвлечена от въоръжени бунтовници от летище в Централна Сомалия през ноември 2008-а. Родителите й още помнят деветте месеца неизвестност и страх.

За Данка историята приключи благополучно. Днес продължава да работи в хуманитарна организация във Франция. И преговарящите от ООН и от външното ни министерство изразиха надежда, че и сънародниците ни в Судан да бъдат освободени съвсем скоро.

Източник: Nоvanews.bg