Агресори мъчат по 100 бездомни животни на година в столицата
Агресори мъчат по 100 бездомни животни на година в столицата / снимка: БГНЕС, архив

През ден изверги мъчат и бият до смърт бездомни кучета и котки в София. За миналата година само около 100 са били уличните животни, за които се знае, че ги е сполетяла такава съдба. Останалите умират, без да се разбере.

Голяма част от тях са блъснати с кола нарочно, стреляни са или са удряни, ритани и замеряни с камъни.

За 2014 г. над 2000 животни са стигнали до клиниката на организация „Четири лапи”, като повечето от тях са били за безплатна кастрация. Около 200 обаче са останали по-продължително за лечение, като голяма част са помлени от коли нарочно, разказа пред Forumnews.bg Явор Гечев от фондацията.

Един от последните пациенти на клиниката е било куче с размазана долна челюст, вследствие на удар с крак или с нещо тежко. Друг бездомен четириног стигнал до клиниката, след като мъж с джип го прегазил. Животното било със счупени крайници.

Нерядко съседи, любители на животните или просто случайни минувачи се обръщат за помощ към организацията и когато видят простреляно куче. Съвсем наскоро парализирано от сачма бездомно животно е намерило новия си дом в Германия. Спасили го именно в клиниката.

Пак от последните дни там са оперирали и куче, жестоко нахапано от домашни животни и така оставено на улицата. Беатрис сега е добре, макар и с превързана лапа.

Според Гечев проблем има и в това, че когато се възстановят, трябва да им се намери нов дом, а не да се върнат там, където хората са им навредили.

В момента дом в клиниката са си намерили пет-шест кучета, спасени от тежката съдба на улицата. Една част са осиновени, други са дадени в приюта на „Екоравновесие”.

От фондацията обаче се обръщат за помощ към всеки, който би могъл да ги подпомогне финансово. Голяма част от интервенциите се поемат от тях, освен в случаите, когато някой, който заведе ранено бездомно животно, има възможност да плати разноските. Когато се налага да се правят снимки или по-сложни операции, от там се обръщат към партньорски клиники.