Въвеждат вечерен час за бежанците
Въвеждат вечерен час за бежанците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Въвеждат вечерен час за бежанците
77710
Въвеждат вечерен час за бежанците
  • Въвеждат вечерен час за бежанците

Възстановява се вечерният час във всички центрове за временно настаняване в страната, като през зимните месеци бежанците не трябва да напускат лагерите след 20 часа, а през лятото часът се удължава до 22.00.

Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков, като поясни, че по време на предишния му мандат също е имало вечерен час, но не е ясно какви са причините той да отпадне по време на председателството на Николай Чирпанлиев.

Преди ден в предаването „Кой говори" по Дарик директорът на бежанския център в Харманли Марко Петров коментира, че към момента имигрантите от лагера се разхождат свободно в града до късните часове и не създават никаква опасност за местното население.

По думите му бежанците дори помагат за развитието на търговията в района.

От следващата седмица със заповед на председателя на Агенцията за бежанци ще бъде въведен вечерен час за всички, намиращи се в центровете за временно настаняване, като през зимата ограничението е до 20 часа, а през летните месеци до 22 часа, заяви Никола Казаков.

„Ще има ограничение, трябва бежанците да се контролират, ако трябва - и да се преброяват. Но ние трябва да имаме отчет на хората, които са в центровете", добави той.

В ефира на Дарик директорът на лагера в Харманли Марко Петров разказа, че въпреки притесненията на местните жители, бежанците се разхождат свободно из града до 1 през нощта. Според него обаче хората нямат основание да се страхуват:

„По улиците основно се разхождат бежанци. При тях режимът е така - те са до 2 часа през нощта, преди това почти не лягат, те се разхождат вътре в центъра, както и из центъра - това притеснява и жителите на града, страхуват се. Няма поводи, няма какво да се каже срещу тях. Усмихнати са, поздравяват по улиците, всичко, което трябва да се плати, си го плащат".

Междувременно днес беше подписано споразумение за сътрудничество между Държавната агенция за бежанците и 14 неправителствени организации, които подпомагат лагерите с храна и предмети от първа необходимост.