Муцуната на кравите издава настроението им
Муцуната на кравите издава настроението им / Thinkstock/Getty Images

Учени са установили, че по температурата на муцуната на кравите може да се съди за настроението на добичетата, пише в. "Дейли експрес".

За целите на проучването в продължение на осем месеца британски специалисти от организацията Световната защита на животните (WAP) са наблюдавали настроението на 13 крави. Предишни изследвания са показали, че негативни емоции като стрес и страх могат да доведат до съществен спад в назалните температури. Целта на авторите на настоящото проучване е била да установят дали при кравите се наблюдава същата промяна, когато реагират на позитивни емоции.

ВИДЕО: Крава се мисли за куче

"Разбирането за това как изразяват позитивни емоции е важен, и същевременно масово пренебрегван аспект от науката за благосъстоянието на животните. Целта ни не е да докажем, че животните проявяват различни чувства, а да ги отчетем, за да насочим вниманието към важността на науката за благосъстоянието на им", казва Хелън Проктър, ръководител на изследователския екип.

За да доведат 13-те крави до състояние на спокойствие и да измерят температурата на муцуните им, специалистите са галили добичетата. Процесът е повторен 350 пъти в рамките на три месеца, след което изследователите са се заели с анализа на получените данни.

Специалистите са установили, че температурите се променят заедно с други фактори като положението на ушите на кравите. При спад в температурите настроението на добичетата се определя от това дали ушите им са отпуснати - признак на спокойствие, или дали са изправи - положение, издаващо силен стрес.

Питанка с Драго Симеонов: Кой пръв е разбрал, че кравата дава мляко?

Източник: БТА