Какво води до ранна менопауза
Какво води до ранна менопауза / Thinkstock/Getty Images

Жени, в организма на които има високи нива на химически вещества, съдържащи се в пластмаси, козметични средства и др., влизат в менопауза две до четири години по-рано от останалите, сочи американско изследване.

Учените са анализирали нивата в кръвта и урината на 111 химични продукта, които се подозира, че влизат в реакция с естественото синтезиране на хормони в организма.
Изследването е направено между 1999 и 2008 г. сред 1442 американки в менопауза и е първото толкова мащабно проследяване на такава връзка между тези 111 химически вещества и менопаузата.

Сред субстанциите, които имат най-изразено влияние, са 9 полихлорбифенили, три вида пестициди, вещества, използвани в лосиони, парфюми, лакове за нокти, лакове за коса и течни сапуни. В менопаузата се губи не само фертилитета, но и се проявяват сърдечносъдови заболявания, остеопороза и други смущения, допълва БГНЕС. Учените цитират други изследвания, при които се установява връзка между тези химични субстанции и някои видове рак, метаболитни смущения и ранен пубертет при момичетата.

Според изследователите излагането на някои от тези продукти не може да бъде избегнато, тъй като те са в почвата, водата и въздуха, но се препоръчва да се пият течности от стъклени чаши, а не от пластмасови и да се използват стъклени съдове в микровълновите печки, както и при използване на козметични средства да се следи за химичния им състав.