Избраха с гласовете на БСП, ДПС и СДС новите Почетни граждани
Избраха с гласовете на БСП, ДПС и СДС новите Почетни граждани / Радка Минчева

Както на заседанието на комисията по култура, и на Тържествената сесия предложението за новите „Почетни граждани на Разград“ бе гласувано анблок, а не всеки от четиримата индивидуално.

Сесията, предшестваща Деня на Разград, започна с празнично слово на председателя на Общинския съвет Милена Цанева, която освен традиционните поздравления за историческата годишнина, припомни, че това е последната година от мандата на този местен парламент и  изрази благодарност към колегите си и общинска администрация за добрата работа досега. Нейният поздрав бе рецитация на „Приказка за честта“ от цикъла „На гости у Дявола“ на Христо Смирненски, Цанева благодари на местните управници, че не са дали повод да бъдат отъждествявани с героя на Смирненски.

Празнични слова изнесоха кметът на румънския град-побратим на Разград Слобозия Александру Стойка, представителя на руския град-побратим Орел Евгений Злотков и областният управител на Разград Петър Василев. Губернаторът и доскорошен общински съветник подари на Милена Цанева букет рози, а на бившите си колеги плакет за ползотворната работа.

Четирите номинации за званието „Почетен гражданин на Разград“ бяха представени от заместник-кмета на Разград Любомир Цонев. Това са: политикът от североирландския град-побратим на Разград Армаа Робърт Търнър, кметът Денчо Бояджиев, треньорът по борба Байрам Велиев (посмъртно) и музикалният педагог Свилена Дечева. От името на групата съветници от БСП Кина Дякова подкрепи в изказване и четирите предложения. Димитър Стефанов от ГЕРБ пък изрази позицията на своята политическа сила, като нарече одобряването на всички предложени кандидатури за почетното звание – „фарс“ и „обезличаване на приза“. ДПС не изрази становище, само предложи гласуването да е анблок, което бе одобрено въпреки предложението на Теодор Ролев като индивидуални награди предложенията да бъдат гласувани индивидуално. Гласуването показа: 19 гласа „за“ – от БСП, ДПС и СДС, 1 „против“ – от ГЕРБ, 10 – „въздържали се“. Теодор Ролев от ДСБ не участва в това гласуване.

Още в началото на представянето на втората и последна за сесията докладна – за присъждането на приза „За принос към икономиката на Разград“ – кворумът намаля, тъй като съветникът от Синята коалиция Никола Николов напусна залата, по-късно се оказа, че предварително е декларирал неучастие в гласуването, тъй като е съсобственик на номинираната фирма заедно със Стефан Томов и Милен Минчев. С 19 гласа „за“ и 11 „въздържали се“ фирма „МАТ“ е новият носител на престижното отличие.

Ритуалът по връчването на наградите е тази вечер от 18,30 ч. в залата на Общински културен център.

Още снимки ето тук.