Глобалното затопляне отслабва пенисите на полярните мечки
Глобалното затопляне отслабва пенисите на полярните мечки / Thinkstock/Getty Images

Глобалното затопляне, причинено от замърсяването на атмосферата, отслабва структурата на костта в пениса на полярните мечки и те не могат да се чифтосват, установиха датски учени, цитирани от в. "Дейли мирър".

Специалисти от университета в Орхус установиха връзката между високите нива на замърсителите, открити в организмите на белите мечки, и по-малкия размер на тяхната пенисна кост. Тези животни не са единствените, които страдат от човешката дейност. Подобно намаляване на костта в гениталите било открито и при видрите.

Според Маргарет Джеймс от университета във Флорида, вредните химически замърсители вече се депозират и в по-ниските ширини, отколкото досега. Те биват приземявани от студения полярен въздух и понастоящем арктическите животни са по-застрашени от тях, отколкото представителите на фауната в регионите с умерен и екваториален климат.

Топенето на ледовете в Арктика допълнително затруднява лова на белите мечки. Учени предвиждат, че една четвърт от тяхната популация в Канада може да измре поради глобалното затопляне.

Източник: БТА