Отмяна на лобистки текстове в ГПК искат депутати
Отмяна на лобистки текстове в ГПК искат депутати / снимка: dariknews.bg/архив
Отмяна на лобистки текстове в ГПК искат депутати
77611
Отмяна на лобистки текстове в ГПК искат депутати
  • Отмяна на лобистки текстове в ГПК искат депутати

Отмяна на 4 точки от Гражданско-процесуалния кодекс, които са в ущърб на потребителите, искат депутатите от Патриотичния фронт Славчо Атанасов и Борис Ячев. Това е залегнало в законопроект, който предстои до дни да се обсъжда в парламентарните комисии. Тези точки са приети под натиска на големи монополистки дружества, обявиха народните представители.

През 2008 г. са приети промени в ГПК, според които вземанията на длъжници към монополистите могат да се събират само на базата на административни решения и счетоводни документи, без да е задължително да минават през граждански съд. Тези решения се гледат от Арбитражен съд, при който длъжниците не е задължително да присъстват. Така хората често разбират за дълга си, едва когато съдия-изпълнител започне да описва имуществото им, а задължението им е нараснало десетократно през годините. От 2008 г. до 2014 има над 35 хиляди такива случаи на фирми и физически лица, които са загубили свое имущество, коментира Борис Ячев.

Конкретният случай е на човек от Първомай, който дължал 47 лв. към мобилен оператор. Той смятал, че е изряден, но след време разбрал, че дългът му е нараснал на над 1500 лв, когато съдия-изпълнител започнал да описва имуществото му.

Затова искаме тези лобистки текстове да отпаднат, а всички дела, които монополистите водят за вземания към длъжници, да се гледат от съда, уточни Борис Ячев.

Той допълни, че част от депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок са заявили, че ще подкрепят законопроекта.

Пълното изказване на депутата от ПФ Борис Ячев можете да чуете в прикачения файл.