Алкохолът във всяка десета бутилка е некачествен
Алкохолът във всяка десета бутилка е некачествен / снимка: Guliver/Getty Images

Алкохолът във всяка десета бутилка е некачествен. Това показват изследванията на единствената лаборатория, която проверява качеството на напитките у нас, съобщава Нова телевизия

Преди дни алкохол-менте уби 50 годишна жена в Смолян. Тя стана жертва на отравяне с водка, купена от магазин.

Дали пиенето на масата е качествено се проверява в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. Напитката първо минава през апарат за дестилация, който определя алкохолно съдържание. След това се проверява нивото на всеки показател. А често много от тях са над нормата.

„Рискът при домашните ракии е по-голям, защото там на всеки един етап имаме несигурност - суровини, дестилация, съхранение. Често се случва дори за дестилация да се събират най-различни продукти, съдържащи захар, като стари компоти, мед и всичко, което е налично в домашни условия. Това е много опасно”, обясни Галя Михайлова от Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки.

Колегата й Пламен Петков обяснява, че по никакъв начин изследванията не могат да бъдат манипулирани и изкривени.

Източник: Novanews.bg