67 000 абонати във Варна с надути сметки за ток заради извънредно отчитане
67 000 абонати във Варна с надути сметки за ток заради извънредно отчитане / снимка: БГНЕС

Извънредно отчитане на потреблението на ток през януари е довело да драстично високи сметки, получени от 67 000 абонати на „Енерго Про“ във Варна. Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя допълни, че ще проверят измервателните уреди на трите електроснабдителни дружества, но предупреди, че правителството няма да допусне повторение на „сценария” отпреди две години.

67 000 абонати на „Енерго-Про“ са получили втора фактура за януари. Причината била в изпълнение на изискването да не се допуска отчетен период, по-дълъг от 31 дни, каквото е нормативното правило.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че е поискала от дружеството обяснение за ситуацията. „Около 67 000 абонати на Енерго-Про са получили фактури за следния период: една фактура за периода от 23 ноември 2014 г. до 21 декември 2014. и следваща фактура за периода от 22 декември 2014 г. до 12 януари 2015 г. Пояснено беше, че е извършено извънредно отчитане, което се е провело на 11 януари и в резултат тези абонати са получили две фактури в рамките на един и същи месец”, разясни министърът.

Петкова предупреди, че правителството внимателно ще следи случващото се и няма да допусне повторение на ситуацията от преди две години.

„Държавата ще впрегне всички свои усилия и механизми, за да провери и защити интересите на българските потребители”, посочи Петкова.

Министърът допълни, че от Енерго-Про са обещали да разсрочат плащането на втората фактура. „Срокът е удължен с 15 дни, по информация на Енерго-Про, т.е. до 25 февруари”, заяви тя.