Словения се чуди какво да прави с комин - истинско строително чудо
Словения се чуди какво да прави с комин - истинско строително чудо / Thinkstock/Getty Images

Най-високият комин в Европа и пети по височина в света се намира в словенския град Търбовле, но словенците се чудят какво да правят с този 362-метров колос край река Сава, след като стане непотребен, съобщава Танюг.

Коминът е изграден през 1976 г. и представлява истинско строително чудо, устойчиво и при най-силни земетресения.

Топлоелектрическата централа в Търбовле, на която принадлежи гигантският комин и която произвежда 6 процента от словенската електроенергия, е в процедура на ликвидация, след като бе установено, че производството й е неикономично.

Пропаднаха и преговорите за продажбата й на руския бизнесмен Олег Бурлаков. Повечето от работниците вече са съкратени, а със спирането на производството ще стане ненужен и коминът, който отвеждаше вредните емисии от централата високо във въздуха.

Някои смятат, че ще е най-добре да бъде съборен, а други, че може да стане атракция за любителите на адреналина, например да се използва за скокове от големи височини. Това може да разкрие нови перспективи за туризма в града, който има стари традиции в минното дело и енергетиката, но сега заради кризата процентът на безработица в него е двойно по-голям от средния за страната.

От друга страна, има идеи коминът да се запази като част от индустриалното наследство или пък да се използва за топлоцентрала на биогориво. Някои пък смятат, че той може да послужи за бъдеща пещ за изгаряне на вредни отпадъци от цяла Словения.

Източник: БТА