Първите примати са живели по дърветата, не на земята
Първите примати са живели по дърветата, не на земята / Thinkstock/Getty Images

Древните примати Purgatorius са се срещали малко след границата креда-терциер, преди около 65 милиона години, съобщава сп. "Сианс е авнир".

От десетилетия палеонтолози дебатират дали те са живели на земята или по дърветата. Откриването на фосилизирани кости от глезен в северната част на щата Монтана накара учени от Йейлския университет да заключат, че тези примати са живели по дърветата. До същите заключения стигна и друг екип преди две години.

"В сегашните учебници по биологична антропология има илюстрации, които разкриват, че Purgatorius са ходели по земята - заяви ръководителят на изследването Стивън Честър от университета. - Надявам се, че получените резултати ще променят онова, което учениците научават за еволюцията на приматите."

Досега палеонтолозите разполагаха единствено с няколко зъба и частично запазени челюсти, за да опишат Purgatorius. Това позволяваше човек да си създаде представа за външния им вид и размерите им, но не и за поведението им. Откриването на кости от глезен в същия район, където са намерени фосилизираните зъби, хвърли светлина върху начина на живот на Purgatorius.

"Въпросните кости от глезен имат характерни особености, които се наблюдават единствено у приматите и най-близките им роднини - поясни Честър. - Тези кости свидетелстват, че Purgatorius са можели да захванат клони с краката си и да се придвижват от едно дърво на друго." Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА