Десетки на протест в защита на животните
Десетки на протест в защита на животните / снимка: БГНЕС
Десетки на протест в защита на животните
77593
Десетки на протест в защита на животните
  • Десетки на протест в защита на животните

Около 50 души излязоха на протест пред Министерство на земеделието в защита на животните. Протестиращите са против предвидените промени в Закона за защита на животните, защото така им се ограничавали възможностите за действие. Шествието премина от Земеделското министерство до Министерския съвет.

Протестиращите алармираха, че готвените промени, според тях, нарушават философията на закона, касаещ справянето с популацията на бездомни животни.

Според сега действащия закон животните, които живеят на улицата, се подлагат на метода „кастрирай и върни".

Аксиния Боснева от фондация „АФА България" обясни, че ако промените бъдат приети, това може да се промени в посока евтаназия на бездомните животни:

„Въпросното ведомство няма куража да каже, че са против метода „кастрирай и върни". Правят национална програма съгласно този код. А кодът за сухоземни животни предвижда връщането на кучетата по места само ако общността е съгласна. Ако някой от квартала не е съгласен, нямат право да върнат кучето. Махат този гратисен период, започват да прибират животните и естествено няма да могат да ги връщат, защото общностите няма да са съгласни, ще ги тъпчат в приютите. Не коментирам какво ще се случва там, естествено е какво ще се случва - те ще ги умъртвяват, защото това не е дядовата ръкавичка".

От Министерството поканиха част от протестиращите на среща, обещано им е било думата евтаназия да бъде извадена от промените и дадоха възможност през следващата седмица да бъдат внесени нови предложения.