Касата и Лекарският съюз подписаха Националния рамков договор за 2015 г.
Касата и Лекарският съюз подписаха Националния рамков договор за 2015 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Касата и Лекарският съюз подписаха Националния рамков договор за 2015 г.
77200
Касата и Лекарският съюз подписаха Националния рамков договор за 2015 г.
  • Касата и Лекарският съюз подписаха Националния рамков договор за 2015 г.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) подписаха Националния рамков договор и договор за цени за обеми за 2015 г. Това обяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев след среща с министъра на здравеопазването и БЛС.

По думите на Ананиев и двете страни са положили много усилия в преговорите и подчерта, че за първи път има регулиране на цени в случай, когато бюджетът на Касата отива към преразход. Механизмът е такъв, че няма да има надлимитни дейности, обяви още той. По думите му са заложени поначало за идната година същите обеми, които болниците са усвоили за изминалите 12 месеца.

„За първи път имаме регулиране на цени в случай, когато бюджетът на НЗОК отива към преразход, т.е. защитаваме интересите на пациентите, не променяме обемите на дейност и чрез цената регулираме изпълнението на бюджета за тази година”, посочи той. „От наша страна беше направен компромис за даване на определено увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, които трябваше да бъдат коригирани”, каза още Ананиев.

Лекарският съюз, съвместно с Касата, ще изработи различните методики за корекции на дейностите като механизмите за тези корекции ще бъдат гъвкави, посочи председателят на БЛС Цветан Райчинов.

„Това ще бъдат едни гъвкави механизми, така че ние искрено се надяваме, че ще успеем месец за месец, ако трябва, и за тримесечие, разбира се, тези корекции да се вършат своевременно, така че да няма намаление на цени, защото в това ще се стреми и Лекарския съюз, и в никакъв случай корекции на обеми”, посочи той.

Здравният министър Петър Москов посочи, че е доволен от развитието с подписването на рамковия договор. По думите му  подписването на Националния рамков договор ще гарантира финансово спокойствие и сигурност за системата.

„Бюджетът на касата няма да бъде надскачан и източван. За това двете страни са поели своя ангажимент. Няма опасност пациентите да страдат от намалени обеми. Ако се получат увеличени обеми над заложените, тогава съвместно ръководството на Касата и Българския лекарски съюз ще направят корекции”, заяви министърът.

„Тук, от една страна този, който защитава интереса на пациентите, именно Касата, и от друга страна Лекарския съюз, който защитава интереса на лекарите, те влизат заедно в регулацията на това нещо с обща цел и обща идея”, каза още Москов.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков е определен за представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от Касата. Той ще замени бившия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Симеон Василев.