Защо костенурките нинджа носят превръзки на очите?
Защо костенурките нинджа носят превръзки на очите? / Форум Филм България

Защо костенурките нинджа носят превръзки на очите? За да скрият самоличността си ли? Сигурно си мислят, че никой няма да ги разпознае така.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Тази Питанка има специфични културни корени. В България получихме костенурките нинджа вече под формата на развит поп културен феномен. А и въпросните превръзки на очите са цветни, според нашите разбирания. Те са синя, червена оранжева и лилава, така че да се разпознава бързо кой е Рафаело, кой Леонардо, кой Микеланджело и кой Донатело. Но в оригиналния комикс от 1984 година и първите негови адаптации превръзките и на четиримата са червени. Всъщност оригиналният комикс е черно-бял, но има някои цветни преработки. Създателите му - Питър Леърд и Кевин Истман нямали никакво намерение това да бъде серия. Ето защо в тази единствена книжка. Костенурките нинджа убиват Шрьодер, в книжката няма нищо детско, те са специално обучени убийци и в тях друг пласт не съществува. Но създаването им всъщност е пародия. Те трябва да са шарж на най-популярните комикси на 90-те. Деър Девил и Ролин, рисувани от Франк Милър, Ню мютънс на Марвел и Серевъс на Дейвид Симс.

Сега да изясним връзката с Деър Девил - дяволът на доброто, както гласи мега тъпият превод на името на героя. Той е младеж, който спасява сляп човек, да не го бутне камион. Обаче камионът се преобръща, а той е пълен с радиоактивни контейнери, един от тях удря момчето в лицето, то ослепява на свой ред, но получава супер сили и ето ви Деър Девил. Само че този комикс не обяснява какво се случва с контейнерите. Те изтичат в канализацията и ето ви началото на костенурките нинджа. Тази катастрофа дава началото на две съвсем различни истории. В едната е герой Деър Девил, а в другата костенурките нинджа. Без да мога да се цитират никакви други подробности, защото Деър Девил е собственост на Марвел. А те са особено ревниви към правата си. Ню мютънс е история за мутанти. От там и мотива с мутирането. Серевъс пък е едно прасе, майстор на боя с меч. Прасе, пък умело с меча. Сам този комикс е пародия, но костенурките нинджа го цитират и би трябвало да бъде още по-нелеп.

И сега идваме до Ронин на Франк Милър. Оттам са всички превръзки - на лактите, на коленете, лентата на главата. Героят на Милър си ги връзва, за да не му се веят ръкавите и крачолите на кимоното и няма превръзка на очите като Зоро, а лента, за да му държи косата. Костенурките нинджа обаче нямат кимона. Така че превръзките им са на ставите, все едно ги наболяват. Нямат и коса, така че лентата на главата всъщност пада на очите им и получават дупчици, подобно на онези супер герои, които уж пазят така самоличността си. Ето как още от създаването си костенурките нинджа и техните превръзки са били умишлена пародия. Човек задължително трябва да се усмихва на факта, че ги притежават.

Но самите костенурки са нещо повече от внезапно хрумване. Те са шега с няколко други комикса. И никой не е очаквал, че тези странни герои ще станат популярни, още повече сред децата. Обаче оказва се, че децата обичат нинджите, също и костенурките, за пицата да не говорим. И така внезапно героите започват да се трансформират, придобиват персонални качества и различни цветове. И превръзките им са вид пародия на това, как супер героите крият самоличността си, като си сложат само едно домино на лицето или още по-зле - само очила, както е в случая със супермен. Така че въпросът, защо носят превръзки на очите си съвсем не е майтапчийски, а както ви казахме си е много сериозен и ние подходихме напълно сериозно с тази забавна Питанка.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук